Obilježena 31 godina od formiranja Nevesinjske brigade

U Nevesinju je obilježena 31 godina od formiranja, jedne od najelitnijih jedinica VRS, Nevesinjske brigade. Imala je nemjerljiv doprinos u odbrani Nevesinja, Istočne Hercegovine i stvaranja Republike Srpske.

Za slobodu svog naroda, 479 boraca ove brigade, dalo je živote. Okupljeni saborci i porodice prisjetili su se polovine juna i evocirali uspomene na brigadu odlikovanu najvećim vojnim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

I nakon 31 godine, sjećanja na ratne i teške dane ne blijede. Tada, mladi, golobradi i puni želje i snage da brane domove i porodice bili su pripadnici čuvene Nevesinjske brigade.

Nevesinje – obilježena 31 godina od formiranja jedne od najelitnijih jedinica VRS (Foto: RTRS)

Ova brigada jedna je od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske. Činili su je borci iz Nevesinja, doline Neretve i četa Bilećkih dobrovoljaca, mahom mladi momci.

Za slobodu svog narods i stvaranje Republike Srpske, živote je položilo 479 boraca, a ranjeno je više od 1.000. Branili su liniju dugu više od 100 kilometara.

Cvjeće na spomenike Slobode i pukovnika Novice Glušića položili su predstavnici republičke i opštinske delegacije, boračke organizacije i Udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

 

Izvor: RTRS

The post Obilježena 31 godina od formiranja Nevesinjske brigade appeared first on Padrino Vijesti.