Novi rekordi trebinjskog Agrarnog fonda

Agrarni fond Trebinje, a naročito njegov projekat „Hercegovačka kuća“, ostvario je u prošloj godini rekordne rezultate od nastanka, odnosno formiranja, ali su njegovi planovi za iduću godinu još ambiciozniji.

Ovo je istaknuto na pres-konferenciji Agrarnog fonda, na kojoj je sumirana prošla godina, u kojoj je naročito „Hercegovačka kuća“ izazvala pravi bum u poslovanju i postala ne samo brend Trebinja, već, kako je rekao Veselin Dutina, direktor ove javne ustanove, i primjer drugim sredinama kako treba promovisati svoje autentičnosti.

„Agrarni fond grada Trebinja je u prošloj godini ostvario ukupne prihode u iznosu od 2.149, 621 marku i kroz devet programa podrške je direktno podržano više od 400 trebinjskih poljoprivrednika, što je najveći broj do sada“, kazao je Dutina. Napomenuo je da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 35,49 odsto iz sopstvenog prihoda budžeta Fonda, a finansiranjem iz gradskog budžeta je 62,78 procenata, te da je preko 1.500 korisnika podržano indirektno.

„Ta podrška je u novcu iznosila direktno 328.619 KM, a broj poljoprivrednih gazdinstava je u prošloj godini drastično porastao u odnosu na prethodne godine, na 910 poljoprivrednih gazdinstava“, naveo je Dutina.

On je dodao da su ukupni sopstveni prihodi Fonda lani iznosili više od 700.000 KM, dok su u 2021. godini iznosili više od 500.000 KM, a u prošloj godini je ukupna podrška poljoprednoj proizvodnji, računajući programe podrške i otkup proizvoda, iznosila 939.344 KM.

Rekao je i to da je u prošloj godini fokus stavljen na promociju proizvoda trebinjskih poljoprivrednika kroz nastupe na sajmovima u zemlji, regionu i svijetu.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Novi rekordi trebinjskog Agrarnog fonda appeared first on Padrino Vijesti.