Nova turistička ponuda Trebinja: Virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja

Turistička ponuda Trebinja za predstojeću sezonu bogatija je za još jedan novi, zanimljiv i atraktivan turistički sadržaj.

Brojnim turistima i posjetiocima Muzeja Hercegovine od skoro je u vidu stalne postavke na korištenje dostupan virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja čime je omogućeno izuzetno zanimljivo, korisno i zabavno iskustvo interaktivnog korištenja VR opreme.

Na taj način pružena im je prilika da se detaljno informišu i upoznaju sa brojnim zanimljivostima i legendama vezanim za austrougarska utvrđenja koja se nalaze na uzvišenjima pored Trebinja, a koja su zahvaljujući VR tehnologiji prikazana potpuno vjerodostojno i realistično, pa korisnik dobija dojam da je zapravo u virtuelnom svijetu i doživljava kao potpuno realno sve što se kroz obilazak događa.

Obilazak kreće iz prostorije u kojoj je postavljen „VR setap“, samo u njenom virtuelnom modelu, gdje se pojavljuje hologram barona Lihtner-a, inače generalnog inspektora fortifikacijskih inženjera, koji priča o tome šta se može vidjeti u obilasku. Nakon toga ide se u golubarnik odakle se u liku goluba leti iznad tvrđava Strač, Golo brdo, Petrina i Kličanj. Moguće je posjetiti svaku od tih tvrđava i prošetati kroz njene prostorije, uz pripovijedanje barona Lihtner-a. Kada se posjete sve četiri tvrđave, kreće povratak u golubarnik, gdje general Ferdinand Zahradnik, inače komadant utvrđenja Strač postavlja pitanja i daje zadatak da se odnese poruka na pomenuto utvrđenje. Prilikom leta korisnika napada orao, a ako se njegov napad uspješno izbjegne i poruka dostavi, dobija se drugi zadatak u podrumu utvrđenja Strač. Nakon uspješno obavljene misije, moguće je virtuelno pogledati izabrane eksponate iz Muzeja Hercegovine, uzeti ih i pregledati sa svih strana. Inače, sva utvrđenja su prikazana veoma vjerodostojno, tačno kako su izgledala u periodu kada su bila korištena i aktuelna.

Aktiviranjem ove stalne postavke turistička ponuda Trebinja dobila je jednu potpuno novu dimenziju, a atraktivna i do sada nedovoljno valorizovana zaostavština iz austrougarskog periodua,  fokus i pažnju kakvu odavno zaslužuje.

Novu stalnu postavku Muzeja Hercegovine u Trebinju – virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja moguće je vidjeti svakog radnog dana od 8 do 20 časova.

 

 

 

Padrino, maj 2023.

The post Nova turistička ponuda Trebinja: Virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja appeared first on Padrino Vijesti.