Nikako ne pretjerivati za Vaskrs: Evo koliko jaja smijete pojesti tokom dana

Sutra se završava Vaskršnji post, a građani Srpske proslavljajaju najveći hrišćanski praznik, koji će obilježiti uz bogate slavke trpeze sa mnoštvom đakonija na stolu.

Međutim, za sve one sa nekim hroničnim oboljenjima, te ljude koji su se tokom posta odvikli od teške hrane, preporuka stručnjaka je da pripaze šta i koliko jedu, kako bi izbjegli određene zdravstvene probleme.

– Tokom posta organizam se navikne na laganije obroke i poželjno je po prestanku postepeno uvesti meso i mesne prerađevine. Naročito treba obratiti pažnju na masnu hranu, prije svega svinjsko meso i prerađevine. Osobe koje nisu postile nemaju nikakvu reakciju tijela, ali dugoročno gledano izloženi su riziku za kardiovaskularne bolesti, dijabetes i druga oboljenja koja nastaju usljed loše ishrane bogate prekobrojnim kalorijama, rafinisanim šećerima i masnim mesom – upozoravaju nutricionisti.

Naglašavaju da je najvažnije pravilo u zdravoj ishrani raznovrsnost i umjerenost, pa treba obratiti pažnju na količine, te da se na prazničnom meniju nađu supa i salata, kako bi se postigao balans. Takođe, dnevno treba unositi dovoljno vode, te dnevno praktikovati jedan sat fizičke aktivnosti, odnosno šetnje.

Kad je riječ o količini jaja koju je bez nekih posljedica dozvoljeno pojesti za Vaskrs, struka kaže da su to do dva komada za žene, a do tri za muškarce. Naravno, s jajima ne treba pretjerivati, s obzirom na to da na trpezi ima mnogih drugih jela, koja su, takođe, prilično masna i kalorična.

U slučaju prejedanja, upozoravaju ljekari, može doći do problema sa varenjem.

S druge strane, posebno treba da budu oprezne osobe koje imaju aterosklerotične sužene krvne sudove, povišene vrijednosti holesterola, dijabetes. Osobe koje su preživjele srčani ili moždani udar su rizične i trebaju obratiti pažnju na unos određene hrane, prije svega žumanca.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Nikako ne pretjerivati za Vaskrs: Evo koliko jaja smijete pojesti tokom dana appeared first on Padrino Vijesti.