Nestašica vakcina protiv tetanusa u zdravstvenim ustanovama i apotekama u BiH

U apotekama i zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini je nestašica vakcina protiv tetanusa. Ukoliko ih trebate, definitivno ćete se pomučiti dok ih pronađete.

Već nekoliko dana nije moguće jednostavno nabaviti ovaj preventivni lijek s obzirom na to da ga dobavljači dugo nisu dostavljali, a skoro sve zalihe koje su apoteke i zdravstvene ustanove u BiH imale, su potrošene.

Riječ je o medikamentu koji je na listi esencijalnih lijekova, međutim šanse da ga trenutno pronađete u državi su vrlo male.

U Federaciji BiH je praksa uglavnom takva da građani vakcinu protiv tetanusa nabavljaju u apotekama, dok se u Srpskoj uglavnom čuvaju u domovima zdravlja.

Iz nekoliko vodećih apoteka u FBiH reklo je kako je već 10-ak dana nestašica te ih je moguće nabaviti samo u rijetkim, “zabačenijim” apotekama gdje je ostala nekolicina vakcina koje nisu prodate.

Isti odgovor je i iz sarajevske hitne pomoći, koji su istaknuli da kod sebe ne čuvaju vakcine, ali da ih građani ovih dana ne mogu pronaći ni u apotekama.

U Srpskoj s druge strane, apoteke ne nabavljaju vakcine protiv tetanusa s obzirom na to da o njima vode računa domovi zdravlja, koji su kazali da bi ih u pojedinim ambulantama trebalo još uvijek biti dostupno.

Iz resornih ministarstava se do objavljivanja teksta nisu javili kako bi kazali šta je razlog nestašice i kada se može očekivati da stignu i budu dostupne građanima Bosne i Hercegovine.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Nestašica vakcina protiv tetanusa u zdravstvenim ustanovama i apotekama u BiH appeared first on Padrino Vijesti.