Nepogode nisu otjerale turiste

Priroda od koje zastaje dah, banjski centri za sve generacije, Banjaluka kao centar manifestacionog turizma, ali i Trebinje, mjesto u poleđini mora u koje se rado vraćaju gosti neki su od razloga zašto je u prvih šest mjeseci Srpsku posjetilo oko 33.000 turista više nego u istom periodu lani.

Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, u Srpskoj je za pola godine evidentirano 226.713 dolazaka turista.

Uz posjete na radost domaćih ugostitelja i hotelijera povećan je i broj noćenja pa su tako u prvom polugodištu ove godine ostvarena 536.484 noćenja, dok je taj broj u istom periodu lani iznosio 473.153.

Stranci su ostvarili 59 odsto od ukupnog broja noćenja. Tradicionalno, najveći broj gostiju je iz regiona, a među najbrojnijim koji su boravili u Srpskoj su gosti iz Turske, Njemačke, Austrije i Italije.

Rukovodilac sektora za promociju u Turističkoj organizaciji RS Marko Radić rekao je za “Glas Srpske” da statistički pokazatelji idu u pravcu novih rekorda kada su dolasci turista u pitanju.

– Takav podatak nas raduje, posebno kada se uzmu u obzir nepovoljni vremenski uslovi i tokom zimske sezone, kada do polovine januara nije bilo snijega, ali i u toku proljeća i ljeta, gdje su maj, jun, pa evo i jul, izrazito nestabilni – rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, u ovom periodu godine izdvaja se nekoliko destinacija, među kojima i Banjaluka, koja nudi kvalitetne sadržaje na vodi, ali i veliki broj manifestacija koje privlače turiste u ovaj grad.

– Trebinje u ovom periodu godine bilježi veliku posjećenost zahvaljujući blizini mora, ali i velikom broju kupališta, prevashodno akva-parku “Grad sunca”, koji je zaslužan za skoro 40 odsto turističkog prometa u gradu – rekao je Radić.

Naglasio je da se izdvaja i najveći biser ljetne ponude, a to je rafting na Tari te ljetni sadržaji na Jahorini, banjski centri, ali i gradovi poput Bijeljine i Višegrada, koji su na pragu rekordnih rezultata.

Biće ovo rekordna sezona i na krajnjem jugu Srpske, jer se Trebinje pozicioniralo na turističku mapu, kako regiona tako i Evrope. To potvrđuje i direktorica Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica koja za “Glas Srpske” kaže da je za prvih šest mjeseci registrovano 82.745 noćenja turista, što je uvećanje od 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koja je okarakterisana kao istorijska.

– Svaki mjesec pojedinačno je bio bolji nego lani, a posebno januar, mart, april i maj. Imali smo sjajnu predsezonu, imamo odličnu sezonu i naš grad je davno prestao da bude samo sezonski turistički centar – rekla je Putica.

Kako ona kaže, postali su atrakcija i za turiste iz cijele Evrope, koji kada jednom posjete grad podno Leotara, uvijek se vraćaju.

– I dalje najveći broj gostiju je iz regiona, ali tu sve više gosti iz Francuske, Njemačke, Turske i Rusije. Ove godine su registrovana noćenja turista iz 53 zemlje svijeta – rekla je Putica.

Avanturizam

Mirjana Putica je naglasila da je ove godine u Hercegovini akcenat na avanturizmu, a kako kaže, svake godine se trude da obogate turističku ponudu.

– Imamo nove ponude, to su kvadovi i električni bicikli koji nude mogućnost da u toku jednog dana bude posjećeno više lokacija. Uz to tu je i staza od Trebinja do Jazine duga 15 kilometara, u kojoj uživaju svi, a posebno stranci – rekla je Putica.

 

Izvor: Glas Srpske

The post Nepogode nisu otjerale turiste appeared first on Padrino Vijesti.