Nemojte da vas šokiraju aprilski računi za struju

Potrošači nisu do sada značajnije osjetili poskupljenje struje u Srpskoj, ali ono što slijedi od 1. maja mnoge će baciti u očaj.

Kada vam na kućnu adresu stignu aprilski računi nemojte misliti da je došlo do neke greške, jer vlast ne griješi. Bar ne na svoju štetu.

Jeste da je struja poskupjela početkom godine, ali je to amortizovala zimska tarifa, koja je važila od 1. oktobra do 1. aprila.

Međutim, glavni udar na potrošače, kao što je ranije pisala Srpskainfo, uslijediće u periodu u kojem je ranije važila ljetna tarifa, sa nižim cijenama struje.

Kako je ljetna tarifa ukinuta, nastavljaju da važe “zimske” cijene. To će dovesti do toga da ćemo, u odnosu na 2022, ove godine imati od 16 do 60 (i više) odsto veće račune!

Zbog beskonačnog broja kombinacija kod dvotarifnih brojila, u obzir smo za potrebe teksta uzeli samo obračun potrošnje za jednotarifna brojila, pri čemu smo koristili kalkulator potrošnje na sajtu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

FOTO: REGULATORNA KOMISIJA ZA ENERGETIKU RS

Najmanje povećanje imaće oni koji troše 500 kilovata (kWh), “samo” 16,6 odsto.

Postotak drastičnije raste smanjenjem potrošnje, pa je tako zabilježen slučaj jedne Banjalučanke koja je za potrošena dva (2) kilovata, što je približno ekvivalentno radu jedne sijalice od 100 vati tokom jednog dana, morala da plati 15,37 KM!

Ukoliko trošite više od 500 kWh, ušli ste u drugi prag potrošnje. U njemu se možete ponašati kao pijani bogataš do granice od 1.500 kilovata, jer će, u odnosu na period od prije 12 mjeseci, vaš račun biti “deblji” za, kako nas vladajući uvjeravaju, “podnošljivih” 32,7 odsto.

Ni u bunilu, međutim, ne smijete uskočiti u treći prag, jer će vas oderati kao što je Musa drao jarca – bez imalo milosti.

Teško da će prosječni građanin doći do 2.000 i više kilovata, ali to ipak ne znači da mu treba izbiti iz novčanika 60 odsto više novca nego ranije.

FOTO: SRPSKAINFO

Kada bi sve stalo na ovome, ni po jada. Ali, znajući trgovce i poslodavce, ili bolje reći – mešetare, profitere i sjecikese, ova situacija im lako može biti opravdanje za nova poskupljenja svega i svačega.

 

Izvor: Srpska info

The post Nemojte da vas šokiraju aprilski računi za struju appeared first on Padrino Vijesti.