Nema više ovjere- Još 10 odsto građana nije preuzelo e-knjižicu

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS ponovo su pozvali građane koji još nisu preuzeli svoje elektronske kartice da to urade, jer stare zdravstvene knjižice više ne važe.

Karticu još nije preuzelo nešto manje od 100.000 građana.

Od 1. januara 2023. u zdravstvenom sistemu u Srpskoj su u upotrebi samo e-kartice.

Kako su iz Fonda rekli za K3, od nove godine do danas svoju karticu je preuzelo 30.000 građana i to je ukupno oko 870.000 osiguranika.

U slučaju da za nekoga još nije izrađena kartica potrebno je da u nadležnoj poslovnici Fonda podnese zahtjev za izradu. Osiguranik će tom prilikom dobiti potvrdu koju može da koristi dok mu ne bude izrađena elektronska zdravstvena kartica.

E- kartica služi da pacijent bude identifikovan u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS), da se na osnovu nje ostvari pristup zdravstvenom kartonu pacijenta, a na osnovu kartice se provjerava status osiguranog lica. Takođe, za razliku od stare zdravstvene knjižice, ove elektronske kartice se ne ovjeravaju.

IZIS je implementiran u svim domovima zdravlja, kao i javnim bolnicama, a i većina privatnih ustanova koje imaju ugovor sa Fondom su integrisane u IZIS.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Nema više ovjere- Još 10 odsto građana nije preuzelo e-knjižicu appeared first on Padrino Vijesti.