Najmlađi magistar istorije Lazar Radan iz Trebinja objavio je svoju prvu knjigu (Video)

Najmlađi magistar istorije na Filozofskom fakultetu  u Novom Sadu Lazar Radan objavio je svoju prvu knjigu na temu ustanka u Istočnoj Hercegovini, poznatijeg kao Nevesinjska puška. Knjiga nosi naslov „Ustanak u Istočnoj Hercegovini 1875-1878“.

„Ovo je prva knjiga sa ovim naslovom i na ovu temu, jer su se do sada njome bavili uglavnom ljudi koji nisu bili istoričari“, rekao je Radan i potvrdio da kao takva ispunjava sve metodološke istorijske standarde.

Rekao je da je temu izabrao jer je lokal-patriota i da dobro poznaje istoriju ovog kraja, a komparativnom analizom je obrađen samo prostor Istočne Hercegovine, koji se vremenom prostorno mijenjao.

Najavio je i novu knjigu o poznatim Hercegovcima, jer, kako je rekao, Hercegovina ima šta da kaže i ponudi na ovu temu, naglasivši da nema puno istoriografskog materijala ove vrste do sada.

„Hercegovina ima vrlo bogatu i inspirativnu istorije“, rekao je Radan.

Inače, trenutno radi doktorat na pomenutom fakultetu na temu „Postanak i razvoj srpskog građanstva u Habsburškoj monarhiji“.

 

 

Izvor: BN

The post Najmlađi magistar istorije Lazar Radan iz Trebinja objavio je svoju prvu knjigu (Video) appeared first on Padrino Vijesti.