Najava: Izložba slika Zdravka Vajagića – Legati

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u petak 12. maja u 20 časova biće otvorena izložba slika Legati, autora Zdravka Vajagića, akademskog slikara iz Beograda.

“Đak velikog Gvozdenovića i ohrabren odobravanjima Peđe Milosavljevića – prohujao je kroz naš svet, vidljiv tek nekolicini posvećenih, onih “kojima je dato” da razumeju kojim se to Zdravko Vajagić “jadnom zabavio”. Jedan od divova srpske likovne scene, samosvojan, nikome i ničemu nalik, stamen u nastojanju, kako je i na početku njegovog umetničkog usuda narečeno, da ukupno biće svoje posveti traganju za suštinom slike. I kako je zaorao, na toj brazdi i ostade do dana današnjeg – ističe, između ostalog u katalogu izložbe Dušan Milosavljević, istoričar umjetnosti.

Zdravko Vajagić je rođen 1938. godine u Ličkom Petrovom Selu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1963. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Postdiplomske studije završio je 1966. godine kod istog profesora. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1964. godine. Bio je profesor Više pedagoške škole u Beogradu na katedri za likovne umetnosti, profesor Više pedagoške škole likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, te osnivač i profesor Akademije za umetnost i konzervaciju u Beogradu.

Do sada je imao više od trideset samostalnih izložbi, a učestvovao je na brojnim grupnim izložbama. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Po otvaranju izložbe u galeriji Kulturnog centra nastupiće hor “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški”, koji djeluje pri Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, kao i hor Muzičke škole Trebinje.

Izložba je plod saradnje Kulturnog centra Trebinje sa Muzejom Kozare iz Prijedora i Kulturno obrazovnim centrom Novi Grad.

Izložbu slika Legati Zdravka Vajagića, u okviru Dana Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog organizuju Kulturni centar Trebinje, Eparhija zahumsko – hercegovačka i primorska i Grad Trebinje.

 

 

 

Izvor: KC Trebinje

The post Najava: Izložba slika Zdravka Vajagića – Legati appeared first on Padrino Vijesti.