Najava: 66. Festival festivala u Trebinju

U Kulturnom centru Trebinje, u petak, 21. jula počinje 66. Festival festivala – smotra najboljih amaterskih pozorišnih ostvarenja iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Takmičarski dio programa otvara komad “Dragi umetnici”, teatra “Čekori” iz Skoplja, rađen po tekstu Leonida Zorina u režiji Maje Đurđevske.

Do četvrtka, 27. jula, na sceni Kulturnog centra Trebinje biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Županje /Pljusak/, Bijelog Polja /Kokoška/, Travnika /Oblaci/, Beograda /Večernja ruža/, Petrovca na Mlavi /Putujuće pozorište Šopalović/, i Trebinja /Pomračenje/.

Sve predstave počinju u 20.30 časova.

U bogatom pratećem programu Festivala festivala biće promovisano više naučnih časopisa kao i enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Omladinsko pozorište Bileća, u okviru revijalnog programa u 23.15 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje izvešće pozorišni komad “Mnogo buke oko svačega” čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Bojan Milidragović.

Prema propozicijama Festivala nagrada “Zlatna maska” se dodjeljuje za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju žensku i mušku ulogu, najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku kao i za najbolju kolektivnu igru. “Zlatna maska” koja se dodjeljuje za najbolje rediteljsko ostvarenje od ove godine nosi ime “Borislav Grigorović”, u čast proslavljenog reditelja i dugogodišljeg člana Umjetničkog savjeta Festivala festivala.

Tradicionalno po završetku Festivala festivala biće otvorena izložba Foto-kino kluba Trebinje pod nazivom “Festival u objektivu”.

U Dučićevoj ulici od 22. do 27. jula od 11 časova održavaće se pučki teatar pod nazivom “Ibijevo ćoše” u kome pored Kralja Ibija (Darko Kurtović) učestvuju i ostali umjetnici iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnom programu Festivala.

Kulturna manifestacija Festival festivala odvija se u sklopu Trebinjskog kulturnog ljeta čiji pokrovitelj je Grad Trebinje.

 

 

 

Izvor: KC Trebinje

The post Najava: 66. Festival festivala u Trebinju appeared first on Padrino Vijesti.