Nagle promjene temperature stresne za organizam, evo kako to da izbjegnete

 Nagle promjene temperature vazduha, kao što se ove godine desilo, uvijek predstavljaju stresnu reakciju za organizam, naročito za hronične bolesnike, pa je neophodno izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana i unositi dovoljno tečnosti, izjavio je Srni načelnik Službe Hitne medicinske pomoći u Trebinju Marko Paovica.

– Isto tako nezgodne su promjene temperature i tokom dana, kad se iz klimatizovanih prostorija izađe na sunce, odnosno više temperature, povećava se znojenje, gubitak tečnosti, tako da je i na to potrebno obratiti pažnju – rekao je Paovica.

On je dodao da se proteklih dana u Službu Hitne medicinske pomoći u Trebinju javilo nekoliko pacijenata sa glavoboljom, mučninom i sličnim simptomima, ali nije zabilježen veći broj pacijenata sa simptomima toplotnog udara ili sunčanice.

Paovica je dodao da je riječ o nekoliko djece, ali i odraslih sa ovakvim simptomima, što bi se moglo povezati sa toplim vremenom, odnosno toplotnim udarom, ali je moguće da je riječ i o virozi.

Savjeti

Prema njegovim riječima, u periodu visokih temperatura vazduha, ne treba izlaziti napolje između 10.00 i 16.00 časova, kada je temperatura najviša, ali i zračenje sunca.

– Potrebno je unositi dovoljno tečnosti i elektrolita, odnosno soli, u organizam. Svi simptomi koji su vezani za sunčanicu i toplotni udar su slični, a to su vrtoglavica, mučnina, povraćanje, glavobolja, do najtežih oblika kao što je gubitak svijesti – rekao je Paovica.

On je napomenuo da, kad se posumnja da je toplotni udar razlog tegoba koje su nastale, osobu potrebno smjestiti u hladovinu, dati dosta tečnosti, a u slučajevima težih stanja obavezno dovesti pacijenta u Hitnu pomoć.

 

 

Izvor: Srna

The post Nagle promjene temperature stresne za organizam, evo kako to da izbjegnete appeared first on Padrino Vijesti.