Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Organizacioni odbor „Nevesinjske olimpijade“ utvrdio je preliminarni program 149. Sabora tradicije i viteštva. Takmičare, goste i sve znatiželjnike koji početkom avgusta navrate u Nevesinje očekuju raznovrsni sportski, kulturni i turistički sadržaji. Za najuspješnije olimpijce predviđen je nagradni fond od 45.000 KM.

Olimpijada će početi 4. avgusta podizanjem olimpijske zastave na platou ispred Sportske dvorane „Nevesinjka“. Ovim svečanim činom biće ozvaničen početak viteškog nadmetanja u pedesetak disciplina koje su i prethodnih godina bile zastupljene na nevesinjskoj tradicionalnoj svetkovini. Istog dana biće podijeljene prve medalje za pobjednike Otvorenog prvenstvo grada u stonom tenisu.

Tokom prve olimpijske sedmice planirana su takmičenja u tenisu i šahu, dok će najmlađi učesnici svoje discipline pronaći u okviru Male olimpijade. Ljubitelje enigmatike očekuje jubilarno izdanje Olimpijskog kviza koji dvije decenije obogaćuje zabavni dio Nevesinjske olimpijade.

U subotu, 10. avgusta, na programu su planinska trka „Velež vertikal 2024“, Međunarodno takmičenje u sportskom ribolovu i Odbojkaški turnir na pijesku. Živopisni prostor jezera Alagovac i planine Velež već izaziva interesovanje takmičara i ljubitelja prirode. Zaključno sa jučerašnjim danom prijavljeno je 40 takmičara iz Francuske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Atletski miting „Aleksa Kovačević“ sa 16 disciplina održaće se 11. avgusta. Istog dana se održava i Omladinski košarkaški turnir. Za drugu olimpijsku sedmicu planirani su završnica Olimpijskog futsal turnira, streljaštvo i Omladinski turnir u malom fudbalu. Ove godine, za ljubitelje borilačkih sportova, biće priređen javni sparing olimpijskog boksa.

Kultura i tradicija biće zastupljeni kroz Festival mladih guslara RS, promociju knjige Vesne Kapor, predstave i izložbe likovnih umjetnika. Tradicionalne koncerte pripremaju Plesni klub „Lets dens“ i etno grupe „Sveti Dimitrije“ i „Simonida“.

U predahu između brojnih nadmetanja gosti i olimpijci imaće priliku da probaju domaće specijalitete i upoznaju etnogrfsko blago nevesinjskog kraja. Pravo mjesto za to biće Sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radinosti koji je i ranijih godina izazivao veliko interesovanje posjetilaca.

Kulturno-zabavni program uoči viteških igara biće priređen na Trgu slobode uz gostovanje poznate pjevačice etno, duhovne i rodoljubive muzike Danice Crnogorčević.

Centralni događaj sa viteškim disciplinama i tradicionalnim konjskim trkama biće održan na Bratačkom lugu, u nedjelju, 18. avgusta.

Organizator manifestacije je Opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada RS.

Izvor: Radio Nevesinje

 

The post Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond appeared first on Padrino Vijesti.