Na Korčuli pronađen podvodni ostatak puta starog gotovo 7.000 godina

U okviru podvodnih arheoloških istraživanja potopljenog neolitskog lokaliteta Soline na ostrvu Korčula, arheolozi su pronašli ostatke puta stare gotovo 7.000 godina, saopštili su arheolozi sa Univerziteta u Zadru.

Arheolozi su naveli da je ispod naslaga morskog mulja otkriven put koji je spajao potopljeno praistorijsko naselje hvarske kulture s obalom ostrva Korčula.

Reč je o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile dio puta širokog četiri metra koji je spaja vještački stvoreno ostrvo sa obalom.

Na osnovu analize drveta pronađenog u prošlom arheološkom istraživanju, cijelo naselje je datirano oko 4.900 godina prije nove ere, objavio je Indeks.

Istovremeno, na drugom kraju ostrva Korčula, arheolozi Univerziteta u Zadru obavljaju kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina pored Vele Luke.

Vođa istraživanja Igor Borzić primetio je čudne strukture u moru uvale, a arheološki tim koji ispituje lokalitet Soline obavio je pregled središnjeg dela uvale Gradine i pronašao na četiri do pet metara dubine postojanje gotovo istovetnog naselja kao i u Solinama, ističe se u saopštenju. Kako se navodi, na lokalitetu su pronađeni neolitski artefakti, kao što su kamene sjekire.

 

 

Izvor: Tanjug

The post Na Korčuli pronađen podvodni ostatak puta starog gotovo 7.000 godina appeared first on Padrino Vijesti.