Na koji način će odgovarati maloljetni ubica iz “Ribnikara”

Poslije masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar” i saopštenja nadležnih da počinilac zbog svojih godina ne može krivično da odgovara – javnost se pita da li je on sada slobodan i ima li država instrumenata da ga kazni na bilo kakav način.

Stručnjaci poručuju da ima, ali da je proces dug, komplikovan i zahtijeva ozbiljnu lekarsku proveru. Poručuju da država sigurno neće dozvoliti da počinilac ponovi zločin, prenosi RTS.

Jednu odraslu osobu i devetoro dece u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubilo je, faktički i zakonski, dete, Kosta K. Koji ima 13 godina. Baš zato, to trinaestogodišnje dijete zakonski nije krivično odgovorno za zločin. Ne prijeti mu zatvor, čak ni kazneno-popravna ustanova.

-Licu koje u vrijeme izvršenja protivpravnog djela, u zakonu predviđenog kao krivično djelo, nije navršilo 14 godina, ne mogu se izreći krivične sankcije ni primijeniti druge mjere koje predviđa ovaj zakon – navodi se u propisima.

Javnost, a prije svih roditelji učenika “Ribnikara”

traže od države stručno objašnjenje šta će biti sa dječakom, jer djeca strahuju da će biti na slobodi.

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović, koja je vještačila u ranijim slučajevima maloljetničkih ubistava pojašnjava da stručnjaci – prije svih dječji psihijatri, psiholozi, rade na ispitivanju njegove strukture ličnosti, njegovih psiholoških svojstava.

-To je postupak koji će sigurno trajati nedeljama, možda i mesecima – navodi Đukić Dejanovićeva.

Kako objašnjava, u slučaju da neko nije krivično odgovoran i počini radnje iz razloga mentalne bolesti, onda se mora izreći medicinska mjera obaveznog liječenja.

-To lečenje može da bude u ustanovi zatvorenog tipa i uobičajeno je da bude tako bar neki vremenski period – dodaje nekadašnja predsjednica Skupštine Srbije.

Ni ljekarska ni sudska praksa u Srbiji do sada se nije susretala sa slučajem poput ovog. Dok o tome uče iz iskustava drugih država, upućeni uvjeravaju da i Srbija ima instrumenata da sankcioniše.

Advokat Branislav Stanišić navodi da Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama podrazumijeva mogućnost da lice bude zadržano, hospitalizovano na lečenju zatvorenog tipa u psihijatrijskoj ustanovi sa brojem godina koji ne prelaze 18.

-Taj zakon može da se primeni i nad decom uz potpis dečjeg psihijatra. Jedan od načina na koji može da se mimo odobrenja staratelja ili zakonskog zastupnika zadrži u ustanovi zatvorenog tipa jeste da se proceni da je opasan po sebe, sopstveni život ili život drugih – kaže Stanišić.

Slavica Đukić Dejanović napominje da instrumenti države postoje, da se procjenjuje interes i bezbjednost ljudi, djece koji bi eventualno mogla biti žrtve ako se rizik dovodi u vezu sa ponašanjem maloljetnog lica.

-Ne procenjuje se samo rizik šta bi mogao da učini i da li bi to bile radnje koje je već činio ili još teže, nego i kakav rizik počinilac zločina nosi kao ličnost sa svojstvima koje ima i radnjama koje je počinio u odnosu na druge – napominje Đukić Dejanovićeva.

Osim u Srbiji, 14 godina života je i na međunarodnom nivou, najčešća starosna granica za krivičnu odgovornost, iako ima i država u kojima je ona znatno niža.

Poslije zločina u beogradskoj školi, prijedlog s vrha države je da se ona spusti na 12 godina. I u tom slučaju njegov počinilac ostaje nekažnjen, ali bi bila opomena za ubuduće.

Branislav Stanišić kaže da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, osim ukoliko u ovom slučaju ne bi bio povoljniji po onog na koga se primjenjuje.

-Nadamo da se u budućnosti ovako nešto neće dešavati, gde bi se tako izmenjen zakon mogao primenjivati, a da je lice mlađe od 14 godina – kaže advokat.

U državama Ujedinjenog Kraljevstva – Engleskoj i Velsu, na primjer, mogu da budu uhapšena i izvedena pred sud djeca starija od 10 godina, a u Škotskoj od 12.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Na koji način će odgovarati maloljetni ubica iz “Ribnikara” appeared first on Padrino Vijesti.