Mostar: Na Vaskršnjem turniru takmičilo se preko 200 djece

Najmlađi Hercegovci svake godine u prvim danima mjeseca aprila željno dočekuju već sada tradicionalni vaskršnji turnir koji treću godinu za redom organizuje Srpski omladinski klub Božuri iz Mostara.

Ova manifestacija više je od običnog turnira jer osim što okuplja djecu na sportskim terenima, promoviše druženje, multietničnost, upoznavanje i zbližavanje najmlađih svih vjera i nacija.

Iako su prije tri godine krenuli sa oko 80 učesnika, uglavnom pravoslavne vjeroispovijesti, juče je na turniru učešće uzelo preko 200 djece svih vjera i nacija iz skoro svih hercegovačkih gradova.

„Svoje postojanje smo obilježili i počeli sa vaskršnjim turnirom i evo došli smo do treće godine organizacije na što smo izrazito ponosni. Djeca su i danas puna entuzijazma, a i mi koji ga organizujemo“, kaže Mandić i dodaje da su prve godine imali 80 djece, druge 130, a ove 200 djece.

Već ove godine nakon prijava jedva su nagurali raspored, te ako se od naredne godine poveća broj djece, turnir će se morati proširiti na više dana.

„Poenta turnira jeste da se djeca druže i upoznaju, ali i to da mi u našem Mostaru slavimo praznike na jednak način i da se i za naš Vaskrs organizuju neka dešavanja i druženja koja će okupiti našu djecu i djecu iz drugih zajednica da zajedno proslavimo naš praznik“, kaže Mandić.

Na turniru su učešće uzela djeca iz Mostara, Nevesinja, Stoca, Trebinja.

Uvijek se kreće sa najmanjima za koje su rezervisani poligoni i takmičenje na preprekama, kao i takmičenje u trci sa jajetom u kašici.

„To  bude najzanimljivije jer imamo te male koji su 2018. godište i mlađi. Najmlađi učesnik nam je bio 2021. i uspio je da pređe poligon“, kaže Mandić.

Nakon poligona kreće se sa timskim sportovima, fudbal i košarka.

„Nastojimo da za svakog postoji nešto“, rekla je Mandić i zahvalila se brojnim školama sporta iz Mostara, Nevesinja i Trebinja koje se masovno uključe u turnir, kao i aktivistima SOK Božuri.

SOK Božuri organizuju tokom godine i brojne druge aktivnosti, turnire, okrugle stolove, takmičenja i humanitarne akcije.

Podpredsjednik SOK Božuri Marko Bulajić naglašava da je ovaj cijeli turnir jedna lijepa poruka zajedništva.

„Ovo je što se nas lično tiče potvrda da radimo dobru stvar jer progresivno napredujemo i širimo turnir, kako brojčano, tako i teritorijalno. Osnovna poruka je da sa djecom treba raditi i da ovakvih turnira i druženja treba više jer vidite da je stalno odziv veći i to govori da treba ovakvih turnira što više“, kaže Bulajić.

On dodaje da je danas teško djecu odvojiti od telefona i sjedenja u kući, ali da se uz malo truda može i to postići.

Turnir je, posebno u poslijepodnevnim satima, bio izuzetno zanimljiv.

U kategoriji Basket 3×3 treće mjesto osvojila je ekipa OŠ Bijelo Polje, drugi su bili OKK Velež, a prvo mjesto uzela je ekipa  Zahumlje 3×3 Trebinje.

Kada je u pitanju fudbal u kategoriji 2012.i mlađi treće mjesto uzela je ekipa ŠS ŠAMPION, drugi su bili YOUNG BOŽURS, a prvo mjesto je osvojio Unisport Stolac.

Svakako je najzanimljivije bilo u takmičenju fudbal- kategorija 2009., 2010. i 2011. godište. U ovoj kategoriji treće mjesto zauzela je ekipa Nevesinje, dok je borba za prvo mjesto završila nakon izvođenja penala. Bolja je nakon penala bila ekipa  “West Coast”, dok se drugim mjestom morala zadovoljiti ekipa  Futsal klub Akademac.

Kasno poslijepodne spuštena je zastava na još jednom vaskršnjem turniru Božura. Obećanje djece je da se okupe i naredne godine na istom mjestu.

 

 

Izvor: Top portal

The post Mostar: Na Vaskršnjem turniru takmičilo se preko 200 djece appeared first on Padrino Vijesti.