Mostar: Aleksa Šantić vratio se u svoju ulicu

Aleksa Šantić danas se konačno vratio u svoju ulicu u Mostaru. Table sa nazivom Ulica Alekse Šantića ponovo su postavljenje u gornju Šantićevu koja je u poslijeratni godinama bila preimenovana u Ulicu Mile Budaka.

Još pet ulica u Mostaru dobilo je nove table.

Gradsko vijeće Mostara 14. jula prošle godine donijelo je odluku da ulice u ovom gradu više ne nose nazive po političkim i vojnim zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata.

To je odlučeno dvotrećinskom većinom na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara kada je Vijeće usvojilo i nova imena za te ulice.

Tako je ulici, koja je bila nazvana po Mili Budaku, zvaničniku u vladi Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vraćen prijeratni naziv, Ulica Alekse Šantića, jednog od najpoznatijih mostarskih i srpskih pjesnika.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u NDH, sada se zove Ulica Tina Ujevića, a Ulica Đure Spuževića sada se zove Ulicu Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike zove se Ulica Ciglana, dok je Ulica Rafaela Bobana promijenila naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, će nositi naziv Humska ulica.

Time je okončan period od 28 godina kako su u takozvanim zapadnom dijelu Mostara ulice nosile nazive po osobama koje su u istoriji zabilježene kao predstavnici fašističkog terora provođenog nad drugim narodima i neistomišljenicima.

 

Uoči glasanja o promjenama naziva ulica, Mario Kordić, gradonačelnik Mostara istakao je kako u BiH, skoro u svakom gradu postoji sličan problem.

“Ja bih volio da danas mi iz Mostara pošaljemo poruku, jedan primjer, kako se rješavaju ovakve stvari, tako da potaknemo i druge lokalne zajednice da na sličan način počnu razmišljati i rješavati probleme”, rekao je Kordić tokom obraćanja vijećnicima.

NDH bila je marionetska država fašističke Njemačke i Italije od 1941. do 1945. godine, koju su predvodili fašisti – ustaše. Na tlu NDH sprovođeno je sistematsko ubijanje i progon Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista.

 

 

 

Izvor: Top portal

The post Mostar: Aleksa Šantić vratio se u svoju ulicu appeared first on Padrino Vijesti.