„Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je danas da je moguće očekivati zemljotres na našim područjima, ali da ne treba paničiti.

-Moguće je da će se desiti neki zemljotres u područjima koja su blizu nas, ali niko ne može da kaže gde će to tačno biti. Da li će biti u Grčkoj, Makedoniji ili kod nas to ne možemo da znamo. Ne treba da se plašimo i da se pripemamo za jači zemljotres – rekla je ona za Tanjug.

Mladenović je objasnila da su zemljotresi povezani, ali da ne mora da znači da će se energija sa područja jednog zemljotresa prenijeti na drugo područje.

-Zemljotresi su generalno povezani jer se dešavaju po rasedima i tektonski blokovi po tim rasedima mogu da prikupe određenu količinu energije. Energija se posle zemljotresa raširila i širiće se nakon ovih naknadnih udara – rekla je ona.

Smatra da zemljotres u Turskoj nije neočekivan, jer je to izuzetno aktivno tektonsko područje.

-Reč je o jednom rasedu koj se zove Istočno Anadolijski rased, koji predstavlja granicu od anadolijske ploče na kojoj je Turska i Saudijsko Arabijske ploče koja se kreće ka severu. Upravo to kretanje ploče na kojoj je Saudijaska Arabija izaziva kretanje po andadolijskom rasedu – kaže Mladenović.

Ona navodi da je magnituda zemljotresa koja je iznosila 7,8 stepeni Rihterove skale velika za to područje i da je problem u tome što je hipocentar zemljotresa na maloj dubini.

-Magnituda je bila velika čak i za to područje, iznosila je 7,8. Problem je u tome što je hipocentar zemljotresa bio na relativno maloj dubini, tako da pretpostavljam da je šteta od ovog zemljotresa velika – rekla je Mladenović.

 

 

Izvor: Tanjug

The post „Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“ appeared first on Padrino Vijesti.