Mogu dvije funkcije, ali jedna plata

Izabrani i imenovani funkcioneri ubuduće bi mogli biti članovi organa, predsjednici i direktori udruženja i fondacija koja iz budžeta Republike, odnosno gradske i opštinske kase dobijaju godišnje više od 100.000 maraka, ali pod uslovom da ne primaju naknadu za taj angažman.

Predviđeno je to nacrtom izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, koji su ministri u Vladi Srpske usvojili na posljednjoj sjednici.

Pomenutim zakonom već ranije je definisano da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 KM.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave navode da je izmjenama pomenutog zakona omogućeno da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici budu članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja i fondacija, koji za te poslove ne primaju naknadu.

– Dopune zakona, koje je u formi nacrta usvojila Vlada, odnose se samo na članove organa, predsjednike ili direktore udruženja i fondacija, koji za te poslove ne primaju naknadu, dok je izuzeće od zabrane koja se odnosi na članstvo u organu Fonda solidarnosti za obnovu RS propisana izmjenama akta iz 2014. godine – kazali su “Glasu” u Ministarstvu uprave.

O izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS pričalo se i 2019. godine i tada su postojale najave da je radna grupa izradila novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS te da bi jedna od najznačajnijih novina mogla biti da ista osoba ne može po dva osnova primati platu ili naknadu iz budžeta RS. Međutim, od tih najava nije bilo ništa jer tada taj zakon nije usvojen.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Miroslav Miličević je polovinom februara najavio da će ta stranka predložiti potpuno novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u RS ali i BiH.

– Nismo zadovoljni postojećim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, niti izmjenama koje su se desile u međuvremenu. Mi ćemo uraditi prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa i na njemu radi tim SDS-a pravne struke. Taj zakon uskoro ćemo predložiti parlamentu Srpske – rekao je “Glasu” Miličević.

Naglasio je da postojećim zakonom nije precizno definisan sukob interesa, jer uvijek postoji izuzetak od nekog pravila radi nekoga.

– Ciljano je sve postavljano radi određenih osoba kada je kome šta odgovaralo. Ne postoje jasni stavovi. Više puta tražili smo tumačenje da li je neko u sukobu interesa ili nije, a s nivoa lokalnih zajednica i višeg nivoa nikada nismo dobili decidan odgovor da li se radi ili ne o sukobu interesa. Uvijek je to bilo nešto između redova, može biti, a ne mora – naglasio je Miličević i dodao da je i sam postojeći zakon koncipiran tako da može različito da se tumači u zavisnosti od toga kome šta odgovara.

Primjedbe

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS koje je skrojilo izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS navelo je da su izmjene pomenutog akta usklađene sa Strategijom borbe protiv korupcije u RS. Tekst nacrta izmjena Zakona objavljen je na internet stranici Vlade RS sa ostavljenim rokom od 15 dana za dostavljanje primjedaba i sugestija.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Mogu dvije funkcije, ali jedna plata appeared first on Padrino Vijesti.