Mnogi dolaze u Srpsku: Stranci sve češće ulažu na ovim prostorima

Da je Srpska sve češće na mapi ulaganja inostranih kompanija potvrđuju brojne investicije i poslovi koji jačaju domaću industriju, a kvalitetan rad i povoljno poslovno okruženje samo su neke od prednosti koje privlače strani kapital.

Saglasni su u tome i investitori, domaći privrednici, kao i oni koji kreiraju poslovni ambijent, donose propise i utvrđuju olakšice.

Među domaćim preduzećima koja su i do 100 odsto povećala obim proizvodnje kroz partnerstvo sa inostranim kompanijama jeste i fabrika obuće “Sanino” koja u Derventi i Prnjavoru zapošljava 820 radnika. Kvalitet rada sabran u nepunih četvrt vijeka bio je najbolja preporuka za poslove sa inostranim partnerima, a to su prepoznali i u njemačkoj kompaniji “Hanvag” koja je evropski lider u proizvodnji visoko kvalitetne obuće za planinarenje.

Ta kompanija oko 50 odsto ukupne proizvodnje obavlja u Srpskoj, što potvrđuje da je “Sanino” prepoznat kao pouzdan i siguran partner.

– Iza nas je dugogodišnje iskustvo koje je dalo rezultate. Prepoznatljivi smo kao firma koja može da ispuni sve uslove, od kvaliteta rada, sigurnosti, poštovanja rokova isporuke, do spremnosti na nova ulaganja i praćenje trendova. Zahvaljujući tome sarađujemo i sa kompanijom “Hanvag” – rekao je Pazurević, naglasivši da je u tu saradnju uključena i banjalučka firma “Bema”, te još neka preduzeća koja nisu usko vezana za proizvodnju obuće, a bave se izradom kartonskih kutija ili proizvodnjom alata.

Pazurević je istakao da posluju sa još tri evropske kompanije među kojima je i “Adidas”. Proširenje i modernizacija proizvodnje zajednički su im cilj za budućnost.

Nove investicije jačaju i privredu najmlađeg grada Srpske.

Njemački proizvođač auto-dijelova “Male”, koji već godinama posluje u Laktašima, gradi novi proizvodno-poslovni objekat u poslovnoj zoni “Aleksandrovac 2”. Po završetku investicije “teške” 20 miliona evra, fabrika će zapošljavati oko 900 radnika.

Osim toga, u Mahovljanima je položen kamen temeljac za izgradnju novog postrojenja kompanije “Iskra Tela L”, koja je kćerka slovenačke firme “Iskra”, a vrijednost investicije je oko 15 miliona evra.

Mitrović

Dobra saradnja potvrđena je i na nedavno održanim sastancima predstavnika ovih evropskih kompanija sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem, prenosi Glas Srpske.

– Klima za privlačenje novih investicija u Srpskoj je povoljna što potvrđuju poslovni planovi nekoliko inostranih kompanija u sektoru prerađivačke industrije – istakao je Mitrović, naglasivši da su svemu doprinijeli poreska politika Vlade Srpske i sistem obrazovanja.

 

 

Izvor: Srpska info

The post Mnogi dolaze u Srpsku: Stranci sve češće ulažu na ovim prostorima appeared first on Padrino Vijesti.