Mjesta na medicini planula za tri sata

Prvi dan upisa u srednje četvorogodišnje škole, koji je juče počeo širom Srpske, obilježile su velike gužve, a mjesta na medicini popunjena su za svega nekoliko sati, dok su veliko interesovanje odlikaši pokazali i za ekonomsku struku i gimnaziju.

Iako svršeni osnovci sa 60 i više bodova i danas mogu predati dokumenta, većina njih, u strahu da ih neko ne preduhitri, pohrlila je juče da se upiše na školovanje za željeno zanimanje.

Jedna od onih koji su požurili je i vukovac M. J. iz Banjaluke, koja je vidno uzbuđena za „Glas Srpske“ ispričala da je odabrala medicinu zbog plemenitosti zanimanja, ali i velike mogućnosti zaposlenja.

– Dvoumila sam se između gimnazije i srednje medicinske škole jer želim da budem ljekar. To je moja želja još iz djetinjstva. Smatram da je to divan poziv i moja misija će biti da pomažem ljudima u nevolji. Uvjerena sam da ću po završetku studija sigurno dobiti posao, što je bio još jedan motiv da izaberem medicinsku struku – rekla je ova buduća srednjoškolka.

Da se trendovi i želje svršenih osnovaca ne mijenjaju, potvrdio je i direktor Medicinske škole Banjaluka Mirko Jović koji je istakao da su već do 11 časova ispunili plan upisa.

– Papire je predalo 230 učenika, koliko i imamo mjesta. Očekujemo da i danas dođe određeni broj đaka i to će biti to. Interesovanje je tradicionalno veliko, a razlog je odlična osnova za fakultet, ali djeca vrlo brzo mogu dobiti posao u zdravstvenim ustanovama ako ne žele da nastave obrazovanje – naveo je Jović.

Gužva je bila i u hodnicima Srednjoškolskog centra u Prijedoru.

– Tačan broj prijavljenih ne znam, kolege sumiraju rezultate, ali smo veoma zadovoljni odzivom kada je u pitanju struka zdravstva, gdje ćemo upisati tri odjeljenja. Trend interesovanja ne jenjava, što nas posebno raduje. Zadovoljni smo i interesovanjem đaka za struku geodezije i građevinarstva iako nije kao za medicinu – rekla je v.d. direktora Srednjoškolskog centra Prijedor Bojana Vučenović.

I direktorica Ekonomske škole u Doboju Tijana Vasiljević Stokić kaže za „Glas“ da je zadovoljna iskazanim interesovanjem đaka.

– Dokumenta je predalo 55 učenika, što je pola od prijedloga plana upisa. U narednim danima vidjećemo šta nas čeka, ali ako se po jutru dan poznaje, biće odlično – navela je Vasiljević Stokić.

Direktorica banjalučke Gimnazije Vita Malešević kaže da u njihovoj školi odavno nije zabilježena gužva kao juče.

– Po broju predatih dokumenata mislim da smo popunili upisnu kvotu. Međutim, ne znači da sva ta djeca koja su se prijavila ispunjavaju uslove. Razlog ovolike navale je što su, uvjerena sam, roditelji i đaci shvatili da gimnazija nudi najbolje obrazovanje i podlogu za fakultet – kazala je Maleševićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da u školskoj 2023/2024. godini mjesta ima za 10.089 učenika te da se upis obavlja u dva upisna roka, junskom koji će trajati do 30. juna, i julskom koji je planiran od 3. do 14. jula.

Naveli su da je upis najvećeg broj učenika predviđen za struke mašinstvo i obrada metala, 16 odsto njih, zatim ekonomija, pravo i trgovina 15 odsto učenika, elektrotehnika 14 odsto, te za zdravstvo deset odsto. U gimnazije je predviđen upis takođe 16 odsto đaka.

Fakulteti

I na fakultetima dva javna univerziteta u Srpskoj juče je počelo prijavljivanje kandidata na prvi ciklus studija u akademskoj 2023/2024. godini i trajaće do petka. Univerzitet u Istočnom Sarajevu planira da upiše 1.847 brucoša, od čega 1.212 na budžet, 244 samofinansirajuća, 252 strana državljanina i 139 vanrednih. Kada je u pitanju Univerzitet u Banjaluci, mjesta ima za 2.770 studenata, od čega njih 1.936 može biti upisano na budžet, 402 na samofinansiranje, te 351 strani i 81 vanredni student.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Mjesta na medicini planula za tri sata appeared first on Padrino Vijesti.