Ministar prosvjete Srbije podnio neopozivu ostavku

Ministar prosvjete u Srbiji Branko Ružić dao neopozivu ostavku, saznaje Tanjug.

„U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvek na prvom mestu, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, doneo sam jednu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima. Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete u Vladi Republike Srbije“, naveo je Ružić u dopisu koji je poslao predsjednici Vlade Ani Brnabić.

On je u dopisu dodao da je premijerka upoznata sa činjenicom da je ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila.

„U svetlu kataklizmične tragedije koja je zadesila našu državu i njene građane i građanke u OŠ “Vladislav Ribnikar“, koristim priliku da još jednom u neizrecivom bolu izrazim najdublje saučešće najmilijima postradalih, da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikad ne ponovi“, naveo je Ružić.

On je dodao da će „dramatične slike događaje iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutješnim roditeljima postradale dece“ doživotno nositi kao pečat na duši.

Ružić je rekao da osjeća moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvali svima u obrazovnom sistemu – nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji.

„Takođe, izražavam kolegijalnu zahvalnost lično Vama i svim kolegnicama i kolegama u Vladi Republike Srbije, kao i predsedniku Republike na dugogodišnjoj saradnji, uzajamnom poverenju u borbi za bolju i uspešniju Srbiju“, naveo je Ružić.

On je izrazio nadu da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti osećaju potrebu da budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi, da kao društvo dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu.

„Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspiranje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile. Srbija je jedna jedina, alternativnu državu nemamo, i zato je moramo čuvati, graditi i zaštititi

turobnim trenucima“, poručio je Ružić.

On je naglasio da će lično, u okviru svoje Socijalističke partije Srbije, nastaviti još odlučnije, čistog obraza i sa ljubavlju da se bori za razvijenu, nacionalno ponosnu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu Srbiju, evropskih vrijednosti.

„Ostavka je lićni, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi“, zaključio je Ružić.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Srbiju su zadesile dvije velike tragedije.

Trinaestogodišnji K.K. u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio je osam svojih vršnjaka i čuvara škole Dragana Vlahovića, a ranio sedam osoba do detalja je isplanirao stravično ubistvo, ali i kako da izbjegne zatvor, pokazalo je vještačenje njegovog telefona

Kako je utvrđeno, dječak-ubica planirao je masovno ubistvo mjesec dana, a ono što je pregledom njegovog telefona utvrđeno ledi krv u žilama. K.K. je svjesno počinio ubistvo svojih vršnjaka i čuvara škole jer je neposredno pred zločin na internetu pretraživao Krivični zakonik Srbije kako bi istražio da li djeca mogu krivično da odgovaraju.

Tokom ovih dana podigla se prašina ko je kriv za ovakav slijed događaja, te da li su zakazale institucije, država ili roditelji.

Nakon ovog tragičnog događaja, Srbiju je pogodio i drugi kada je U.B (21) ubio osam i ranio 12 ljudi na području Mladenovca i Smedereva.

 

Izvor: Agencije 

 

The post Ministar prosvjete Srbije podnio neopozivu ostavku appeared first on Padrino Vijesti.