Milionske kazne zbog lova u mutnom i greške radnika

Ugostitelji, trgovci i drugi privredni subjekti u sistemu fiskalizacije kažnjeni su lani s 5,4 miliona maraka jer nisu izdavali fiskalne račune, a poslodavci ističu da osim onih koji love u mutnom i izbjegavaju porez, dio krivice za paprene kazne snose i radnici koji nemaju nikakve odgovornosti, što treba promijeniti.

U Poreskoj upravi Republike Srpske kažu za “Glas” da su inspektori prošle godine izvršili 3.336 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.495 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazni od 5,477 miliona maraka.

– Istovremeno, za 22 poreska obveznika izrečene su mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 ili 30 dana. Broj kontrola i iznos izrečenih kazni lani je bio veći u odnosu na 2021. godinu – rekli su u Poreskoj upravi Srpske.

Istakli su da je u djelatnostima trgovine i ugostiteljstva utvrđeno najviše nepravilnosti prilikom kontrola izdavanja računa.

– I u narednom periodu nastavićemo s kontrolama širom Srpske te pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise, svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju poreskih obaveza. Pozivamo i građane da prijave slučajeve neizdavanja fiskalnih računa na našu i-mejl adresu kontakt@peraskaupravars.org  – naveli su u Poreskoj upravi i dodali da njihov cilj nije kažnjavanje privrednika već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi u Srpskoj posluju pod istim uslovima.

Izdavanje računa svakodnevno je i pod lupom Republičke tržišne inspekcije koja je lani u okviru redovnih inspekcijskih kontrola u 340 slučajeva utvrdila da račun nije izdat potrošaču.

– Takođe, u protekloj godini u okviru posebnih akcija izvršeno je 169 kontrola izdavanja računa koje su u najvećem broju realizovane u ugostiteljskim objektima. U 100 slučajeva utvrđene su nepravilnosti i izrečene kazne u iznosu od oko 100.000 KM – rekli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da objekti koji se bave prometom prehrambene i neprehrambene robe, kao što su prodavnice mješovite robe te tekstila i konfekcije najčešće izbjegavaju da uredno izdaju račun potrošaču, kao i  bifei, kafići, roštiljnice i drugi ugostiteljski objekti.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović kaže za “Glas Srpske” da je izdavanje fiskalnih računa neupitna zakonska obaveza i da tu mora postojati nulta stopa tolerancije.

– Problem se može posmatrati iz dva ugla. Prvi je da pojedini poslodavci svjesno izbjegavaju izdavanje računa kako bi ostvarili određenu korist koja nije oporeziva. Drugi su nesavjesni radnici koji ne izdaju račune, a poslodavac mora platiti kaznu zbog propusta zaposlenog koji nema nikakvu odgovornost po tom pitanju. Imamo brojne pritužbe poslodavaca koje muče problemi tog tipa jer ne mogu non-stop kontrolisati radnika – priča Kurtinović i dodaje da će udruženje insistirati da se na neki način definiše i odgovornost radnika za prekršaj neizdavanja računa.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović kaže za “Glas” da nema prodavca koji ne izdaje račune uopšte, već da su u pitanju sporadični slučajevi.

– Desi se da  trgovac za poneki prodati proizvod kupcu ne izda račun, ali to je posljedica invazije trgovinskih centara koji su presnabdjeveni robom i zbog kojih manje trgovine odumiru. U takvoj tržišnoj utakmici oni mali, kako bi se spasili i ostvarili koliku-toliku zaradu, tu i tamo potrošaču ne izdaju račun – kazao je Marjanović.

Rigorozne mjere

Goran Kurtinović smatra da je kaznena politika u Srpskoj kada je u pitanju neizdavanje fiskalnih računa preoštra.

– Kazne su veoma rigorozne. Za prvi prekršaj kazna iznosi 4.000 maraka, a svakim sljedećim ponovljenim prekršajem iznos izrečene kazne se uduplava. To nisu nimalo mala sredstva i nikom se ne isplati neizdavanje računa – rekao je Kurtinović.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Milionske kazne zbog lova u mutnom i greške radnika appeared first on Padrino Vijesti.