Mekdonalds podnosi tužbu protiv vlasnika franšize u BiH

Svjetska korporacija Mekdonalds podnosi tužbu protiv Harisa Ihtijarevića.

Ihtijarević je bio vlasnik franšize za Mekdonalds u BiH i taj posao je završio neslavno, piše Raport.

Naime, njegova kompanija Gliese 581g izgubila je licencu nakon niza skandala. Prvo je stigla presuda suda u Sarajevu, jer Ihtijarević nije plaćao kiriju za prostor Mekdonaldsa u Titovoj ulici.

Zatim su otkrivene brojne finansijske malverzacije. Naime, Mekdonalds je odmah reagovao pa je tražio sudsku zabranu i zatvaranje objekata u BiH, a Ihtijareviću je oduzeta licenca.

Međutim, kako je Raportu rečeno, ovaj svjetski brend tu ne misli stati. Mekdonalds podnosi tužbu lično protiv Ihtijarevića i to Trgovačkom sudu u Londonu.

Ogromni dugovi 

Kako je navedeno u obrazloženju, Ihtijarević je prekršio odredbe ugovora. On nije poštovao brend. Osim toga, Mekdonalds će tužiti posuđivanje novca Mekdonaldsa koji nikad nije vraćen te kupovinu Bentlija preko lizinga ovog brenda. I, kako nam je, tražiće se višemilionska odšteta.

Podsjetimo, Ihtijarević je napravio ogromnu štetu brendu Mekdonaldsa. Osim što je ostavio ogromne dugove, pa i dobavljačima, Ihtijarević je uvukao svjetski brend u političke vode u BiH. Naime, on je iznajmio marketinške pozicije svjetskog brenda stranci SDA u toku predizborne kampanje, prenosi Avaz.

 

Izvor: Glas Srpske

The post Mekdonalds podnosi tužbu protiv vlasnika franšize u BiH appeared first on Padrino Vijesti.