Masnoću sa tave nikako ne bi trebalo da perete vrućom vodom, evo i zašto

Čišćenje masne tave vjerovatno nije u vrhu ničijeg popisa omiljenih zadataka. Ipak, bilo da ste pekli hamburgere, slaninu ili svinjske kotlete, nakon ukusnog obroka, čekaju vas masni sudovi.

Mogli biste da pomislite da će vruća voda ukloniti masnoću i očistiti tiganj, ali jedino što bi kombinacija vruće vode i masnoće mogla da napravi je – problem u vašem odvodu.

Najbolje bi bilo što je moguće više masti pokupiti i baciti u smeće prije nego što tiganj smjestite u sudoperu. Nećete moći da uklonite sve masne ostatke prije nego što tiganj stavite pod mlaz vode. Ako niste uspjeli da uklonite dovoljno masnoće, najprije tiganj isperite hladnom vodom.

Kombinacija sredstva za pranje sudova i vruće vode u interakciji s masnoćom stvara emulziju. Masnoća će se pod vrućom vodom “otopiti” i topla kliziti niz odvod. Nažalost, kad se ohladi, mogla bi da začepi cijevi.

Hladna voda, s druge strane, održaće masnoću čvrstom. Ostaće vam veći “komadi” umjesto da se mast otopi i kasnije skori u cijevima. Kada mali komadi krute masti odu u odvod, gravitacije i voda odradiće svoj posao i s lakoćom poslati te komadiće kroz cijevi, piše „Lifesavvu“.

Svi znamo da suočavanje sa začepljenim cijevima, naročito onim masnim, može postati neuredna i skupa noćna mora. Dakle, kad god pripremate masni obrok i kad god je vaš red za pranje sudova, vodite računa o tome da koristite hladnu vodu za ispiranje masnih tiganja i šerpi.

 

 

 

Izvor: N1

The post Masnoću sa tave nikako ne bi trebalo da perete vrućom vodom, evo i zašto appeared first on Padrino Vijesti.