Manastir Žitomislić svjedoči stradanje i vaskrsenje srpskog naroda

Istorija manastira Žitomislić kod Mostara, koji je jedan od najstradalnijih, njegovo rušenje i obnova svjedoče o stradanju i vaskrsenju srpskog naroda u dolini Neretve i njegovoj spremnosti za suživot na tom prostoru, rečeno je u Bileći na otvaranju izložbe fotografija “Vaskrs manastira Žitomislić”.

Iguman manastira Danilo, koji je otvorio izložbu, rekao je da je na njoj prikazana istorija života manastira, njegovog potpunog rušenja 1992. godine, obnove i vaskrsenja.

On je podsjetio da je izložba prvi put otvorena na dan Žitomislićkih mučenika 26. juna prošle godine u Muzeju manastira, povodom 30 godina od rušenja i 20 godina od početka obnove manastira.

Iguman Danilo je istakao da je na izložbi predstavljeno i nekoliko fotografija žitomislićkih mučenika, monaha koji su živjeli u manastiru dok ih ustaše nisu ubile 1941. godine i bacile u Vidonju jamu.

On je naveo da su prikazane i stare fotografije manastira prije rata, kao i slike porušenog manastira 1992. godine u kojima su bile i mošti žitomislićkih mučenika, te fotografije obnovljenog manastira koji je ponikao na starim temeljima i osveštan 2005. godine.

“Cilj izložbe je da svjedoči i podsjeti na postojanje srpskog naroda u tom dijelu Hercegovine i u Žitomisliću daleko u prošlost”, rekao je iguman Danilo.

On je naveo da je Muzej manastira jedan od najznačajnijih u BiH, u kome se čuva najstarija rukopisna knjiga iz 14. vijeka, kao i ikone iz 16. vijeka koje su radili srpski, ruski i grčki ikonopisci.

Manastir Žitomislić, kaže, svjedoči o srpskom postojanju, a istovremeno je danas prepoznatljivo mjesto u koji dolaze turisti, ljudi iz cijelog svijeta, raznih vjera i nacija.

Direktor fondacije Muzeja Žitomislić Irina Kolak Mandić navela je da je taj muzej otvoren 2019. godine i pozvala sve da ga posjete i upoznaju se o njegovom bogatstvu.

“Tu se čuva jedna od najznačajnijih zbirki ikona u BiH, kao i vrlo vrijedne knjige”, istakla je Mandićeva i dodala da se u muzeju i fondaciji trude da nastave tradiciju manastira usmjerenu na širenju kulture, kao i da rade i na jačanju međureligijskog dijaloga na tom prostoru Hercegovine.

Izložba “Vaskrs manastira Žitomislić prikazana je i u drugim gradovima Hercegovine, Gacku, Nevesinju, Trebinju, kao i u Nikšiću i Zenici.

 

 

Izvor: Top portal

The post Manastir Žitomislić svjedoči stradanje i vaskrsenje srpskog naroda appeared first on Padrino Vijesti.