Mali genije iz Trebinja: Među 600 matematičara do bronze na Olimpijadi u Јapanu

Trebinjac, Vuk Јanković, svršeni osnovac, na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Јapanu osvojio je bronzanu medalju. Sa petnaest godina postigao je najveći uspjeh nekog od hercegovačkih učenika. Briljirao je sa još pet matematičara srednjoškolaca iz BiH, među više od 600 matematičara iz 120 zemalja svijeta.
Јoš pod utiscima iz Јapana, za Vuka je Matematička olimpijada bila sjajno iskustvo. Iza toga stoji bezboroj časova rada, uspjeh je bio plasman na olimpijadu, ostalo je bilo uživanje. Od mogućih 42, osvojio je 23 poena. Po prirodi skroman, kaže da nije očekivao bronzanu medalju, ali da ima težinu i boju zlata.

– Nisam se ovom uspjehu mogao nadati, posebno na početku godine. Bronza sjaji zlatnim sjajem za mene – skromno kaže Vuk Јanković.
Sa mnogo empatije priča o još pet matematičara iz BiH, sa kojima je činio tim i postigao najveći uspjeh do sada, osvojivši još tri bronze i jedno srebro, Banjalučanina Andreja Krčmara. Olimpijada u Јapanu okupila je, do sada, najveći broj učesnika. Manje od polovine osvojilo je medalju. Vuk je tek treći osnovac, od 1959. godine, kome su konkurencija bili srednjoškolci, što je bilo teže.

– Na neki način jeste, na ovoj Olimpijadi imaju pravo da učestvuju svi učenici srednjih škola, ispod dvadeset godina, iz cijelog svijeta, neki ljudi imaju više iskustva, ali sa tim morate da se pomirite i da pokušate napraviti uspjeh – dodao je Vuk.

A, Vuk je to već postigao. Matematiku je zavolio prije polaska u osnovnu školu, kasnije mu je postala preokupacija, koju rado podijeli sa drugarima. Iskustvo, mnogo teže, prošao je na Balkanskoj olimpijadi, proljetos u Albaniji, osvojivši zlatnu medalju. Matematici je u potpunosti posvećen.

– Vrlo je teško izabrati oblast, ne bih rekao da na to postoji definitivan odgovor, ali uživam u radu zadataka iz teorije brojeva i geometrije – napominje Vuk.

Na pitanje šta neće zaboraviti iz Јapana, kao iz topa odgovara:

– Brzinu japanskih vozova, stizali su na vrijeme, možda i prije – kaže Vuk Јanković.

Za sebe kaže da nije fenomen, da nije poseban, da nije genijalac, ali, zahvaljujući ljubavi prema matematici i radu, jeste nadaren. Ne razmišlja o oblasti kojom će se baviti u budućnosti, jer, tek treba da krene u gimnaziju.

 

Izvor: RTRS

The post Mali genije iz Trebinja: Među 600 matematičara do bronze na Olimpijadi u Јapanu appeared first on Padrino Vijesti.