Lukašenko razgovarao sa Prigožinom, Vagner pristao da zaustavi kretanje boraca

Direktor ruske Spoljne obavještajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je danas da je jasno da je propao pokušaj da se uzdrma rusko društvo i izazove bratoubilački građanski rat. On je „pokušaj pobune“ paravojne grupe „Vagner“ nazvao najstrašnijim zločinom koji se ne može opravdati prethodnim zaslugama, prenosi TASS.

Lukašenko razgovarao sa Prigožinom, Vagner pristao da zaustavi kretanje boraca

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je danas telefonom razgovarao sa šefom paravojne grupe „Vagner“ Jevgenijem Prigožinom koji je prihvatio predlog da zaustavi kretanje svojih boraca i preduzme korake za deeskalaciju tenzija.

Iz pres službe predsjednika Belorusije naveli su da u ovom trenutku postoji nacrt prihvatljive opcije sa „Vagnerom“ za rješavanje situacije, koja podrazumeva bezbjednosne garancije za njegove borce, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi, razgovor je obavljen uz saglasnost predsjednika Rusije Vladimira Putina.

U vojnom konvoju koji ide prema Moskvi 5.000 pripadnika „Vagnera“?

MOSKVA – Konvoj vozila sa oko 5.000 pripadnika paravojne grupe „Vagner“ približava se predgrađima Moskve, izjavio je Rojtersu izvor blizak vlastima Donjecke Narodne Republike.
Isti izvor navodi da šef „Vagnera“ Jevgenij Prigožin pod svojom komandom ima nešto manje od 25.000 ljudi, a da je oko 5.000 sa njim u Rostovu na Donu.

Konvoj koji ide prema Moskvi predvodi Dmitrij Utkin, navodi izvor i dodaje da je plan „Vagnera“ za Moskvu da zauzmu položaje u gusto naseljenim oblastima.

Federalna služba bezbjednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenija Prigožina zbog pobune.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

Pucnjava u Rostovu

U Rostovu su se culi pucnji, a plaćenička grupa Vagner je saopštila da sa ulica tjera lokalno stanovništvo zbog dolaska boraca Ahmata.

Borci jedinice Ahmat, koju mnogi nazivaju vojskom lidera Čečenske oblasti Ramzana Kadirova, stigli su danas u Rostov kako bi suzbili pobunu grupe Vagner.

BBC: Prigožin se sastao sa zamjenikom ruskog ministra odbrane u Rostovu

ROSTOV – Šef ruske paravojne grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin jutros se sastao sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Junus-Bekom Jevkurovim, objavio je BBC, pozivajući se na video-snimke čiju je autentičnost potvrdio.

Na Telegramu je objavljeno da je sastanku prisustvovao i zamjenik načelnika ruske vojne obaveštajne službe Vladimir Stepanovič Aleksejev, ali britanski javni servis nije uspeo da potvrdi autentičnost tih slika.

Sastanak je navodno održan u sjedištu Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Iz „Vagnera“ su kasnije saopštili da su preuzeli kontrolu nad Južnim vojnim okrugom.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Lukašenko razgovarao sa Prigožinom, Vagner pristao da zaustavi kretanje boraca appeared first on Padrino Vijesti.