Ljeti su mnogo veće šanse: Šta kada se otrujete hranom?

U ljetnjem periodu veće su šanse da se otrujete namirnicama životinjskog porijekla koje ne trpe visoke temperature.

Visoke temperature i vlažnost u vazduhu ljeti pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, a najčešće se otrujemo jednom od tri grupe bakterija – salmonele, stafilokoka i klostridije, koje se zadržavaju u namirnicama osetljivim na temperaturu: mesu, mlečnim proizvoda i jajima, ali i u voću, povrću i vodi.

Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi, proliv, ponekad i groznica i temperatura.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, posebno jer se radi o stanju koje je vrlo lako moguće izbeći sledeći par osnovnih smernica.

Sve se baziraju na higijenskoj pripremi hrane i održavanju površina i pribora čistim. Dakle, ruke uvijek prije pripreme hrane operite sapunom. Meso, prerađevine od mesa i jaja dobro skuvajte, voće i povrće temeljno operite, a sav pribor za obradu mesa koriste isključivo za tu namenu (dakle nož za obradu mesa nemojte koristiti za obradu povrća). Mleku i mlečnim proizvodima uvijek proverite rok trajanja i držite ih u frižideru.

Držite se ovih osnovnih pravila i šanse za trovanje su minimalne, uprkos ljetnjim vrućinama.

U blažim oblicima trovanja poteškoće prolaze bez primene lečenja, tada je najbitnija nadoknada tečnosti izgubljene prolivom i povraćanjem, prenosi B92.

 

Izvor: Glas Srpske

The post Ljeti su mnogo veće šanse: Šta kada se otrujete hranom? appeared first on Padrino Vijesti.