Ljekari dnevno pisali 15.240 recepata

Ljekari u Srpskoj propisali su tokom prošle godine 5.562.622 recepata ili u prosjeku 15.240 dnevno, što je, tvrde doktori porodične medicine, nedovoljno u odnosu na potrebe pacijenata.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da je lani trošak za lijekove iznosio oko 63,7 miliona KM. Godinu ranije je izdato 157.786 recepata manje u odnosu 2022. a trošak Fonda za lijekove, kako su istakli, bio je oko 62,2 miliona KM.

Prema njihovim podacima najpropisivaniji lijekovi tokom prošle godine su oni koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa dva, kao i arterijske hipertenzije.

– Inače, već godinama se najviše propisuju lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sistem, probavni sistem i metabolizam, kao i za nervni sistem – istakli su u Fondu.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak istakao je da Fond za liječenje pacijenata izdvaja sredstva u skladu sa ekonomskim mogućnostima, dok su potrebe pacijenata za lijekovima daleko veće.

– Budžet za lijekove nažalost ne može pokriti sve potrebe građana. Srpska ima prilično “staro” stanovništvo, čija je, kao i u svijetu, potreba za liječenjem daleko veća u odnosu na druge pacijente. Takođe, imamo povećanu incidencu od malignih oboljenja, kao i masovnih zaraznijih bolesti, koje su epidemijskih razmjera – kazao je Kuprešak.

Dodao je da je jedan od razloga koji utiču na trošak i novi lijekovi, koji su mnogo skuplji, ali i efikasniji.

– U sferi liječenja dijabetesa prisutne su nove grupacije lijekova koje su daleko skuplje nego medikamenti korišćeni ranijih godina – objasnio je Kuprešak.

On je istakao da se, prije svega, najviše razmišlja o kvalitetu života pacijenata koji koriste te lijekove.

– Koristeći kvalitetniju terapiju u posljednje vrijeme daleko manji broj pacijenata dolazi u naše ambulante. Gledajući s te strane sigurno smo poboljšali kvalitet življenja hroničnih bolesnika, ali i mnogih drugih – naglasio je Kuprešak.

E-recepti

Zahvaljujući elektronskom receptu, koji je u primjeni od 1. aprila prošle godine porodični doktori imaju uvid u to da li je pacijent na osnovu propisanog e-recepta podigao lijek u apoteci.

Hronični pacijenti koji koriste terapije koje se propisuju u količinama za tri mjeseca više ne moraju odlaziti kod porodičnog doktora po recept pa u apoteku. Sada mu doktor elektronski propisuje recept, a osiguranik svoj lijek na osnovu e-recepta podiže u apoteci sa elektronskom zdravstvenom karticom.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Ljekari dnevno pisali 15.240 recepata appeared first on Padrino Vijesti.