Kuća i za 13.000 evra: Jeftine nekretnine u poznatim turističkim mestima

Banje Srbije su jedinstveno prirodno bogatstvo i stoga je ponuda nekretnina u njima raznolika. U njima mogu naći luksuzne privatne vile, ali i solidne kuće za stanovanje čija je prosečna cena 50.000 evra. U tom kontekstu, Sokobanja i Banja Palić su najjeftinije, te se tu mogu naći kuće od oko 25.000 evra, dok su Banja Vrdnik i Vrnjačka „na ceni“.

U mnogim banjama u Srbiji velika potražnja vlada za apartmanima i sobama, te je vrlo teško naći smeštaj u toku sezone. Međutim, sve je više onih koji se interesuju za kupovinu nekretnine u blizini lečilišta. Razlozi su brojni: miran život u prirodi, dostpnost lekovitih izvora, ali i moguće pokretanje sopstvenog biznisa u turizmu. Evo koliko koštaju nekretnine u najpoznatijim srpskim banjama.

Vrnjačka banja

U Vrnjačkoj banji, smeštenoj između Kraljeva i Trstenika, može se naći kuća za oko 50.000 evra. Jedan od primera je kuća u naselju Podunavci, koje se nalazi na 10 kilometara od ove banje i površine je 115 metara kvadratnih, a u oglasu se naglašava da se uz kuću prodaje i okućnica od oko 15 ari, kao i voćnjak, sve po ceni od 52.000 evra. Vlasnik je naglasio da je kuća u završnoj fazi ozakonjenja, da je odmah useljiva jer ima kompletan nameštaj.

Druga kuća od 50.000 evra je udaljena 3 kilometra od centra Vrnjačke Banje. Površina joj je 90 metara kvadratnih, a površina parcele je 8 ari. Akcenat je na prostranom dvorištu pogodnom za različite aktivnosti. Zanimljiva je i ponuda oglasa koji je postavljen u junu ove godine da se nekretnina od 140 kvadrata prodaje po ceni od 54.000 evra. Radi se o kući na sprat starije gradnje koja je delimično restaurirana, a blizina centra Banje je jedna od prednosti placa.

Celo imanje može se kupiti za 135.000 evra. Ponuda podrazumeva „20 ari placa pod voćnjakom i vinogradom sa kućom na 2 nivoa, 2 odvojene stambene jedinice u dobrom stanju uknjiženoj na 88 kvadrata, a stvarna – merena površina kuće je blizu 159 kvadrata“. Nalazi se na 2 kilometra od centra Banje.

Naravno, i ovde se mogu naći skuplje nekretnine, čija cena prelazi 150.000 evra. Na primer, velika porodična kuća novije gradnje od oko 300 kvadrata se može kupiti za 160.000 evra.

Što se tiče stanova u Vrnjačkoj banji, dvoiposoban stan u izgradnji od 40 kvadrata se može pazariti za 64.256 evra, odnosno 1 600 evra po kvadratu, dok garsonjera u strogom centru površine 28 kvadrata košta ravno 50.000 evra. Kompletno je namešten, a kupac ima mogućnost korišćenja parkinga. U blizini akva-parka se može kupiti stan od 57 kvadrata za 76.500 evra.

Najveća banja u Srbiji je poznata po razvijenom banjskom turizmu i brojnim kulturno-zabavnim manifestacijama, te ju je većina građana Srbije bar jednom posetila. Nalazi se na 200 kilometara od Beograda, između planine Goč i Zapadne Morave, a može se podičiti sa 7 mineralnih izvora od kojih se za terapije koriste 4 – Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina.

Banja Vrujci

Iz ponude koja se može naći na internetu, izdvojili smo kuću u Banji Vrujci površine 60 metara kvadratnih ponuđenu za 40.000 evra. Uz nju ide i apartman od 25 kvadrata, a ukupna površina placa na kojem se nekretnine nalaze je 8 ari. Navodi se da su u blizini bazeni i Čarobno selo.

Porodična kuća površine 80 kvadrata u okolini Banje Vrujci se može naći po ceni 49.000 evra. Kuća je na sprat, odmah je useljiva, grejanje je na TA peć, stoji u oglasu. Još jedna velika spratna kuća površine 150m2 u odličnom stanju se prodaje za 94.000 evra.

Može se naći i ponuda za luks-kuće, pa se jedna takva vila od 300 metara kvadratnih prodaje 142.000 evra. Izgrađena je 2012. godine, ima garažu, uređen vrt, podrum, kao i dodatne prostorije. Grejanje je na čvrsta goriva, a lokacija je sam centar.

Stambena jedinica u Banji Vrujci od 44 kvadratnih metara prodaje po ceni od 51.000 evra. Dvosoban stan se nalazi u novoizgrađenoj zgradi, kompletno je opremljen, grejanje je etažno na struju. U naselju Krstovo brdo, nedaleko od akva-parka se nalazi uknjižen, odmah useljiv dvoiposoban stan površine 49 kvadrata.

Banja Vrujci se nalazi u opštini Mionica na nadmorskoj visini od 180 metara. Od Beograda je udaljena oko sat i 18 minuta vožnje. Prednost je i mala udaljenost auto-puta „Miloš Veliki“. Termalna voda se koristi i za piće i u terapijske svrhe. Ova banja je pogodna za lečenja reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti…

Sokobanja

Ponuda za kupovinu kuća u ovoj banji ušuškanoj između 4 planine Rtanj, Ozren, Devica i Bukovik je oskudnija u odnosu na ponudu stanova u izgradnji, ali ono što se može videti jeste da u ruralnim područjima oko same Sokobanje ima dosta povoljnih seoskih kuća.

U okolini Sokobanje se može naći kuća površine oko 80 kvadrata za 32.000 evra ili čak dvoetažna nekretnina od 120 kvadrata za 30.000 evra. Za nju vlasnik u oglasu navodi da joj je potrebno sređivanja jer godinama niko živi, ali kao prednost ističe blizinu Bovinskog jezera.

Na drugom sajtu smo pronašli kuću koja se nalazi na desetak kilometara od Sokobanje u selu Čitluk površine 90 kvadrata i prodaje se za 27.000 evra. Kuća je na placu od 30 ari, a kako se navodi, uz nju ide još oko 4 hektara livada i njiva koje nisu u jednom komadu.

Može se pronaći i nekretnina za 13.000 evra. U pitanju je starija kuća, ali dobro očuvana sa četiri sobe. Ispod cele kuće je podrum, zidan od kamena.

Što se tiče samog centra Sokobanje, tu se prosečan stan površine oko 54 kvadrata oglašava po ceni od 64.000 evre. Nešto manji stan, površine 43 kvadrata se prodaje za 55.900 evra. Uz stan ide i parking mesto. Isto tako, jednoiposoban stan u novogradnji od 56 m2 se prodaje za 72.800 evra.

Sokobanja se zbog svog čistog vazduha, prirode i termalnih voda preporučuje za lečenje plućnih bolesti, reumatskih i nervnih oboljenja. Od Beograda je ovo lečilište udaljeno 2 sata i 30 minuta vožnje.

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik je jedna od najpopularnijih banja u Srbiji kako zbog prirodnih svojstava tako i zbog lokacije i turističke ponude. Nalazi se na Fruškoj gori i deo je Nacionalnog parka Fruška Gora, a od glavnog grada je udaljena oko sat vremena vožnje.

Među najnovijim oglasima je i ponuda za kuću u Banji Vrdnik čija kvadratura iznosi 190 m2. Njena cena je 94.000 evra. Nešto dalje od samog Vrdnika, na primer u Irigu, se mogu naći kuće čija površina prelazi 150 m2 za oko 60.000-75.000 evra

Kuće u Banji Vrdnik su na ceni, ali se na jednoj oglašivačkoj stranici može naći ponuda da se za 67.000 evra prodaje kuća površine 145 kvadrata. U ponudu ulaze i pomoćni objekti garaža i letnja kuhinja, odmah je useljiva, a vlasnik je oglasio da je prodaja hitna.

Ima i luksuznih kuća, čije cene prelaze i 300.000 evra i imanja čija vrednost prelazi milion evra. Ovaj kraj je poznat i po vikend-naseljima i velikom broju vikendica, koje grade i poznate ličnosti.

Vrdnička kula, brojni fruškogorski manastiri, Bašenovačko i Pavlovačko jezero, samo su neke od lepota koje se mogu videti posetom Banje Vrdnik.

Prolom Banja

Prolom Banja je poznata po svojoj lekovitoj mineralnoj vodi naročito pogodnoj za lečenje bolesti bubrega, odnosno izbacivanje kamena i peska iz bubrega, ali i drugih oboljenja.

U ovoj banji na jugu Srbije se može kupiti kuća od 100 metara kvadratnih za 55.000 evra. U oglasu je navedeno da je lokalna voda sprovedena u kući, da je nekretnina građena u da nivoa dva nivoa, ima izolaciju, a da se u blizini nje, pored Prolom banje, nalaze i Lukovska i Kuršumlijska banja i Đavolja varoš. Drugi sličan primer je troetažna kuća od 122 m2, a njena cena je 52.000 evra.

Mogu se naći i jeftinije kuće oko 60 kvadrata površine, čija je cena oko 36.000 evra, ali je naglašeno da je njima potrebno renoviranje.

Ko razmišlja o kupovini kuće u Prolom Banji ili uopšte o poseti ovom kraju, svakako treba da ima na Crkvu Lazaricu, Crkvu Preobraženja Gospodnjeg, zatim manastire iz 12. veka, neolitsko nalazište Pločnik, kao i nezaobilaznu Đavolju Varoš. Ovu Banju karakteriše i dobra saobraćajna povezanost sa drugim delovima Srbije.

Banja Palić

Palićko jezero i Banja Palić su dva bisera severnog dela Srbije. U ovom kraju se kuća za stanovanje može naći već od 25.000 evra, sudeći po oglasima na internetu. Njena površina je 56 metara kvadratnih, ima dve sobe, parking mesto, a kako navode, nalazi se u mirnom delu naselja.

Za 45.000 evra može se pazariti nekretnina površine 76m2, dok se za duplo više novca može kupiti nekretnina na Horgoškom putu od 120 metara kvadratnih. Troetažna kuća na Paliću se može kupiti za 130.000 evra. Kuća od 156 m2 na dva sprata je 85.000 evra.

 

 

Izvor: B92

The post Kuća i za 13.000 evra: Jeftine nekretnine u poznatim turističkim mestima appeared first on Padrino Vijesti.