Krf – najsjevernije grčko ostrvo i mjesto srpskog hodočašća

Krf je najsjevernije grčko ostrvo smješteno u Jonskom moru, odvojeno od obale Albanije Krfskim kanalom koji na svom najužem dijelu ima širinu svega tri kilometra. Po mnogima je i jedno od najljepših ostrva u Grčkoj, a krasi ga izuzetno bogato kulturno-istorijsko naslijeđe koje je zaostavština brojnih carstava i imperija koje su nekad vladale ovim ostrvom, piše Relax Travel & Food Blog.

Detalj iz centra grada Krfa /Kerkire/

Zanimljivo je da je Krf jedino grčko ostrvo koje Otomaska imperija nikada nije uspjela da osvoji, a po raspadu Vizantije njim su preko četiri vijeka vladali Mlečani, a potom i Francuzi, kratkotrajno i carska Rusija, te naposlijetku, prije povratka pod okrilje matične države i Englezi, koji su danas među najbrojnijim turistima.

Do ostrva možete stići kao i mi brzim brodom iz albanske Sarande, ali i trajektom iz grčke Igumenice ili avionom na ostrvski aerodorm smješten u neposrednoj blizini glavnog grada Krfa (Kerkire).

Osim ljepota glavnog grada, Krf kao i druga grčka Jonska ostrva ima izuzetne plaže koje privlače turiste sa svih meridijana tokom ljetne sezone . Plaže su uređene, nude ležaljke i suncobrane i obično su u blizini njih brojni restorani i barovi. Na današnju gastronomiju ostrva su uticale brojne civilizacije, ali su na sreću recepti tradicionalnih jela iz ranijih razdoblja u velikoj mjeri sačuvani, pa giros, suvlaki, feta sir i masline, kao i musaku, danas možete probati u brojnim lokalima na ostrvu.

Krf ima posebno mjesto u srpskoj istoriji jer su na njemu, poslije Albanske golgote u Prvom svjetskom ratu, utočište našli srpska vojska, vlada i kralj. U centru grada Krfa nalazi se Srpska kuća, muzej oformljen u čast srpske vojske, kojim upravlja srpska zajednica a finansira se od strane Vlade Srbije. Imali smo privilegiju da razgovaramo sa rukovodiocem ove ustanove i na poklon dobijemo primjerak knjige „Hodočašće na Krf“…

OSTATAK TEKSTA I GALERIJU FOTOGRAFIJA PRONAĐITE NA RELAX TRAVEL & FOOD BLOGU NA LINKU OVDJE.

Relax Travel & Food koncept možete pratiti i na InstagramuYouTube-u, Tik Toku i Facebook-u.

Izvor: Relax Travel & Food Blog, jul 2023.

 

The post Krf – najsjevernije grčko ostrvo i mjesto srpskog hodočašća appeared first on Padrino Vijesti.