Kosta K. bio žrtva vršnjačkog nasilja, komšije kažu da je bio miran i tih

Učenik sedmog razreda Kosta K, koji je upao je jutros u školu na Vračaru i hicima iz pištolja ubio devet osoba, prema riječima komšija je miran i povučen dječak, a poznanici tvrde da je u proteklom periodu bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Komšije porodice Koste K. (14), koji je jutros hicima iz pištolja ubio devet osoba u školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, u šoku su zbog svega što se dogodilo.

Ističu da su svi potreseni zbog svega što se desilo i da i dalje ne mogu da dođu sebi od šoka.

– Kada smo čuli šta je uradio, šokirali smo se. Kosta je uvijek bio miran i tih, iz ugledne porodice. Otac mu je ljekar, majka radi, koliko znam, u nekom ministarstvu. Ne znam šta je moglo da se desi, svi smo potreseni, kaže komšija.

Navodi i da dosad nije bilo nikakvih problema.

– Nije mi poznato da se išta desilo što bi moglo da ukaže na ovako nešto, dodaje on.

Prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, Kosta K. je ranije pohađao drugu školu, a u „Vladislav Ribnikar“ se premjestio prije nekoliko godina.

Bio je žrtva nasilja, a kako je to saopštio ministar prosvjete Srbije Branko Ružić, taj slučaj je evidentiran i dogodio se u privatnoj školi za glumu.

Pisac Dušan Nedeljković, čiji sin ide u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ u kojoj se ovog jutra desila stravična pucnjava, rekao je da je jutros probuđen s ovom groznom viješću, kao i da je dječak koji je pucao, koliko zna, bio maltretiran od strane drugara.

Nedeljković je rekao da je njegov sin bio učionicu ili dvije pored kabineta u kojoj je taj dječak počeo da puca, kao i da se, koliko zna, „to desilo u kabinetu istorije“.

Nedeljković je za televiziju K1 kazao da je napadač bio miran i dobar učenik.

-Ja sam očajan. Nemojte me držati za reč. Ja vam pričam šta sam čuo. Moj sin mi je to rekao i znam to iz dečjih priča. Mogu samo da zanemim. Čim je neko prebačen iz smene u smenu možemo biti sigurni da je neki problem bio u pitanju. Ljudi ispred škole su bili potpuno zbunjeni – objasnio je Nedeljković.

Ružić: Sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema Kosti K.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema Kosti K. (13), koji je danas u osnovnoj školi “ Vladislav Ribnikar” na Vračaru otvorio paljbu na đake i osoblje i tom prilikom ubio devet, a ranio sedam osoba.

-Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja, koje je u nekom prethodnom periodu izvršeno nad ovim, nažalost, vinovnikom ovog tragičnog događaja, sistem ni tada nije zakazao, postoje nalazi i dečije klinike Tiršova i centra za socijani rad, radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume koja inače nije u sistemu prosvete, dakle u privatnoj školi glume – rekao je Ružić. Na pitanje novinara kako je “zapadni model ponašanja” doveo do incidenta, Ružić je naveo da svaki model ima pozitivne i negativne strane.

-Uđite sami na internet i pogledajte poslednjih šest meseci koliko je bilo sličnih događaja u društvima koji su promoteri, za nas, a i za mene lično, negativnih vrednosti – naveo je Ružić.

On je dodao da je “važno da kao sistem, društvo i država napravimo zaokret i sagledamo u kojim društvima postoje slični slučajevi, a u kojima do toga ne dolazi”.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da će ostaviti izbor djeci i roditeljima da se jave u Institut za mentalno zdravlje ukoliko im je potrebna stručna pomoć.

-Naravno velika je odgovornost na pedagozima i psiholozima koji rade u školi. Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja radi intezivno na tome da se pisholozi vrate i u domove zdravlja, posebno u pedijatrijske službe domova zdravlja – rekla je Grujičić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Grujičić je dodala da je vreme da se formiraju timovi u kojima će defektolozi raditi na ranom otkrivanju problema kod djece.

-Ne mora da znači da je neko mentalno oštećen ako traži pomoć za neki postupak, za nešto što se desilo u porodici, ali verujte ni kao sistem, ni kao društvo nismo ništa uradili ukoliko se ne promene odnosi u porodici koji moraju biti puni poštovanja i prema ocu i prema majci – navela ja Grujičić.

Načelnik PU za grad Beograd Veselin Milić je rekao da policija nije u mogućnosti da kvalifikuje krivično djelo koje je danas izvršeno, jer će to raditi nadležno tužilaštvo.

-Radi se o detetu koje po izjavi direktora i nastavničkog osoblja uzoran đak i uzoran drug i radi se o licu koje nema nikakve uočene mentalne, niti bilo kakve druge emocijalne probleme koji bi ukazivali na ovakvo zlo – zaključio je Milić.

Izvor: Glas Srpske

The post Kosta K. bio žrtva vršnjačkog nasilja, komšije kažu da je bio miran i tih appeared first on Padrino Vijesti.