Koncert Kluba muzičke omladine u Bileći

Bude trenutaka kada naša Bileća djeluje kao da je mjesto u kome se lijepo živi, dobro stvara, njeguje kulturni život, ulaže u budućnost, brine o mladima. Tako je izgledalo sinoć u Domu kulture „Jevto Dedijer“, na koncertu Kluba muzičke omladine, koji je predstavio publici rezultate svog rada pod rukovodstvom profesora muzike Jovane Marić, Nede Tanasijević, Mirka Lučića i Jelene Buđen.

Klub muzičke omladine već se bilećkoj publici predstavio u decembru prošle godine veličanstvenim novogodišnjim koncertom. Sinoć u Domu kulture nije bilo ništa manje svečano, ponajviše zbog toga što smo mogli čuti dobro artikulisane glasove hora mališana, polaznike gitare, flaute i klavira. Izbor melodija i aranžmana bio je u skladu s najvišim mjerilima muzičkog ukusa, a svojom klavirskom interpretacijom posebno se izdvojila Petra Grahovac, koja, poslije samo osam mjeseci učenja, vlada klavijaturom, dinamičkom strukturom kompozicije, unoseći autentičnu osjećanost u muzičku interpretaciju. I kamerni orkestar gitara nagovijestio je da će Bileća, poslije mnogo godina, dobiti nove gitariste Matiju Stolicu, Miloša Stojanovića i Lanu Samardžić, koji su u muzički rad uložili ozbiljan trud i pokazali veliki napredak.

I publika je bila na visini kulturnog zadatka, i bez imalo pretjerivanja, kao publika bilo koje ugledne koncertne kuće; aplauzima, bis aplauzima, pjevanjem i tapšanjem uz pojedine kompozicije i sama je učestvovala u realizaciji koncerta.

Sve zajedno – činilo se sinoć da je u Bileći dobro živjeti i da je u Bileći dobro djecu odgajati.

Inače, Klub muzičke omladine bio je projekat Doma kulture i Udruženja građana „Eho“, društva za podršku mladima u našoj lokalnoj zajednici, koje se zadnjih godina u Bileći predstavilo s mnoštvom dragocjenih poduhvata, a najskoriji je bila premijera pozorišne predstave Omladinskog pozorišta.

Na početku koncerta publici se obratila predsjednica ovog udruženja Tanja Samardžić, zahvalila roditeljima malih muzičara na povjerenju, pomoći i saradnji, kao i radnicima Doma kulture, koji su se na svim vježbama brinuli o bezbjednosti mališana i pomagali u pripremi i realizaciji programa i koncerata.

Na kraju, muzička omladina Bileće, hor i kamerni orkestar gitara, zajedno s publikom, poslala je snažnu poruku izvođenjem pjesme „Zemlja“ rok grupe Ekatarina velika:
Ovo je zemlja za nas,
Ovo je zemlja za sve naše ljude.
Ovo je kuća za nas,
Ovo je kuća za svu našu decu!

Možda bismo umjesto bilo kog zaključka mogli poslušati poruku mladih – ako to uspijemo, biće dobro živjeti. U Bileći.

 

Padrino, jun 2023.

The post Koncert Kluba muzičke omladine u Bileći appeared first on Padrino Vijesti.