Kome sve kasne plate u Republici Srpskoj, a ko ih je dobio na vrijeme

Pored prosvjetnih radnika i zaposlenih u PIO Republike Srpske, ni zaposleni u pravosuđu još nisu dobili plate, koje inače dobiju do 22-23. u mjesecu.

Potvrdio je to za BUKU, Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske.

Juče  je o problemima prosvjetnih radnika govorio predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić, podsjećajući da je po zakonu krajnji rok za isplatu plata 30. jun, te da zakon još uvijek nije prekršen: “Čuo sam se sa ministarkom prosvjete koja kaže kako je sve ok i da se plate isplaćuju redovno. Jasno je da je riječ o kašnjenju od nekoliko dana, ali to, recimo nijednu banku ne zanima kada hoće da naplati ratu kredita. A većina radnika ima neki kredit”.

Da plate kasne kažu i u Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

Naime, medicinske sestre i tehničari su plate dobili danas, a inače ih dobijaju oko 21. u mjesecu.

Kako za BUKU priča Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata, iako kasne, plate su uplaćene u zakonskom roku, ali je to ipak uznemirilo radnike.

“Iskreno sve ovo izaziva veliki stres jer banke zovu, računi čekaju, niko nema razumjevanje za tekuće obaveze koje se moraju ispoštovati. Naše kolege je strah šta ce biti sa sledećom platom. Bukvalno ne mozemo ništa planirati. Već sa zebnjom čekamo sljedeći mjesec”, iskren je Šerbedžija.

Ujedno podsjeća i na ranije potpisani sporazum sa Vladom RS o povećanju plata, koji se sada na sve moguće načine pokušava zaobići.

Policija Republike Srpske je plate dobila na vrijeme.

Ista situacija je i sa radnicima u organima uprave i upravnim organizacijama RS, što je za BUKU potvrdio Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave.

I Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske kaže za BUKU da su plate u zdravstvu bile na vrijeme.

“U pravilu plate budu oko 25. u mjesecu, desi se da kasne dan, što i nije neki problem”.

Podsjetimo, Republika Srpska je sedam dana prije roka, koji je zvanično istekao danas 28.06., prema riječima premijera Radovana Viškovića, platila dug od 336 miliona KM po osnovu zaduženja na Bečkoj berzi.

Mnogi upravo vraćanje ovog duga, dovode u vezu sa kašnjenjem isplate plate budžetskim korisnicima ustaljenom dinamikom.

Inače, Republika Srpska samo ove godine mora da vrati dugove „teške“ 1,1 milijardu maraka, što je skoro petina budžeta od 5,38 milijardi maraka.

 

 

Izvor: Buka

The post Kome sve kasne plate u Republici Srpskoj, a ko ih je dobio na vrijeme appeared first on Padrino Vijesti.