Koliko kreme za sunčanje je potrebno da bi zaštita bila efikasna

Svakog ljeta se nastavlja polemika o tome koliko kreme za sunčanje je dovoljno po jednom nanošenju. Pa, da li vam je jedna flašica ili tuba dovoljna?

Pošto su striktna i važna pravila zaštite od UV zraka i dalje često zamagljena, riječ dermatologa je posljednja.

„Američka akademija za dermatologiju i dalje preporučuje SPF 30 jer je klinički dokazano da je dovoljna količina zaštite za smanjenje ili minimiziranje štetnih efekata sunčeve svjetlosti“, kaže dermatolog Dejvid Kolbert iz Njujorka.

Džošua Zeihner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji u bolnici Mount Sinai u Njujorku, dodaje da kada se pravilno koristi, postoji mala razlika između kreme za sunčanje sa SPF 30 ili nečeg sa višom zaštitom.

„U realnosti ne nanosimo onoliko krema za sunčanje koliko bi trebalo i ne mažemo je dovoljno često. To na kraju znači da je SPF vrijednost razrijeđena. Zato veći SPF služi kao sigurnosna mreža koja obezbjeđuje najviši kvalitet zaštite tokom najdužeg vremenskog perioda“, kaže Cajner.

Stručnjaci kažu da na tijelo treba po jednom nanošenju namazati malu čašicu kreme, odnosno 30 mililitara.

Dermatološkinja Karmen Kastilja iz Njujorka predlaže da se pridržavate pravila „dva prsta“ za lice i vrat. Nanesite kremu za sunčanje po dužini kažiprsta i srednjeg prsta. Ta količina će osigurati da vaše lice i vrat budu zaštićeni.

„Zaista nema štete od nanošenja dodatne kreme za sunčanje, pa ako niste sigurni da ste adekvatno zaštićeni, samo nanesite još“, kaže ona.

Važno je napomenuti da kremu za tijelo ne treba da koristite i za lice, već da treba imati dva odvojena proizvoda, prenosi Zadovoljna.rs.

Takođe, idealno je da zaštitni faktor nanosite svaka dva sata ili češće ako se kupate ili se jako znojite.

I kada se napravi prosta računica, slijedi dosta veliko iznenađenje.

Ako ste na moru 10 dana i prosječno na plaži svaki dan provedete po šest sati, to je minimum tri mazanja, to jest 90 mililitara kreme po danu. Pomnožite sa deset, to znači da nam treba 900 mililitara kreme za sunčanje i to samo za tijelo.

Prosječna krema ima 200 mililitara, znači na moru bi trebalo da potrošite po osobi oko četiri pakovanja. Još ako idete sa porodicom, računajte sami. A vi ste svake godine znali da vratite malo načete kreme kući? To definitivno znači da se niste dobro zaštitili, čak i ako niste izgorjeli.

I samo na kraju da vam napomenemo da ne pretjerujemo, samo smo prenijeli šta je preporuka stručnjaka, sviđalo se to svima nama ili ne.

 

Izvor: Nezavisne

The post Koliko kreme za sunčanje je potrebno da bi zaštita bila efikasna appeared first on Padrino Vijesti.