Koliko dugo možemo ostati budni? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

San je neophodan za sve tjelesne funkcije, a nedostatak sna može povećati rizik od brojnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, pretilost i dijabetes te depresija. Ali, koliko čovjek zaista može ostati budan?

Prema podacima iz 1963. godine, 17-godišnjak Randy Gardner nije spavao ukupno 11 dana i 25 minuta postavljajući tako svjetski rekord za najduže vrijeme koje je neko ostao budan.

Postoji i podatak da je Robert McDonald 1986. godine uspio stati budan čak 18 dana i 22 sata, ali njega nisu pomno pratili naučnici ni ljekari tokom obaranja rekorda.

Budući da se radi o ne tako zdravom potezu, Guinnesova knjiga rekorda ne želi sudjelovati u ovom podvigu od 1997. godine, kako ne bi poticali ljude na nezdrave odluke.

Važno je napomenuti da ljekari ističu važnost sna i to najmanje šest do osam sati sna u istom intervalu svaka 24 sata, iako su svjesni da mnogi ljudi ne ispoštuju ni to, što se naručito odnosi na studente koji znaju provesti i po 24 sata bez sna.

Istraživanje o ovome nikada nisu tačno sprovedeni, jer se smatra da je nehumano da se ispituje na ljudima. Ipak istraživanje je sprovedeno na štakorima u 1989. godini kada se pokazalo da ove životinje mogu biti bez sna između 11 i 32 dana prije nego uginu.

 

 

Izvor: Agencije

The post Koliko dugo možemo ostati budni? Odgovor bi vas mogao iznenaditi appeared first on Padrino Vijesti.