Kokošja jaja nikad nisu bila skuplja, a evo koliko košta komad

Unazad godinu dana, u Srpskoj su poskupjele sve prehrambene namirnice, bez izgleda da bi bar u dogledno vrijeme moglo da dođe do njihovog pojeftinjenja.

Jedna od namirnica čija je cijena drastično skočila su i kokošja jaja, koja trenutno koštaju i do 0,46 KM po komadu, što je ubjedljivo najskuplje ikad.

Naime, pakovanje od 10 komada jaja u marketima, i to onih standardne veličine, košta od 4 do čak 4,6 KM. U januaru prošle godine, komad je koštao 0,28 KM, što znači da je, trenutno, jaje u prosjeku skuplje za više od 50 odsto nego početkom 2022.

Na zelenim pijacama, komad je u decembru lani u prosjeku koštao 0,43, a u istom mjesecu 2021. njegova prosječna cijena bila je 0,29 KM.

– Kad se gleda komad, neko će reći – pa, šta je to 40-50 feninga. Ali, šta možete sa jednim jajetom?! Nas je petoro u kući, muž, ja i troje djece, i samo za doručak nam ode najmanje 10 komada, a to je 4,5 KM. A gdje su ostala jela u koja idu jaja. Ranije stvarno nisam štedjela na njima, ali sada gledam gdje ih i koliko upotrebljavam. I zaista mi nije jasno zašto su ovoliko poskupjela – kaže Milka V, domaćica iz Banjaluke.

Proizvođači su krajem prošle godine najavili poskupljenje kokošjih jaja, uz objašnjenje da je to neminovno, prvenstveno zbog poskupljenja proizvodnje.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Kokošja jaja nikad nisu bila skuplja, a evo koliko košta komad appeared first on Padrino Vijesti.