Kod Herceg Novog ulovljen morski pas

Zahvaljujući ribarima iz Herceg Novog, Institut za biologiju mora iz Kotora došao je do novih vrijednih podataka za izučavanje načina života jedne rijetke vrste ajkule koja živi u Jadranu – pješčanog morskog psa.

„Uloga ribara u očuvanju i istraživanjima hrskavičavih riba (morskih pasa i raža) je nezamjenjiva. Zahvaljujući njima, bili smo u mogućnosti da zabilježimo ponovni ulov pješčanog morskog psa (Carcharhinus plumbeus) koji je bio označen“, saopšteno je iz Instituta uz napomenu da se radi o jedinki pješčanog morskog psa koja je ranije bila označena tagom u blizini Venecije, a ponovo je uhvaćena u Herceg Novom.

Institut za biologiju mora Kotor/Vijesti.me

Daljina između dvije lokacije je 326 nautičkih milja, odnosno nešto više od 600 kilometara, što je izuzetno velika distanca, uzimajući u obzir da je jedinka dugačka manje od jednog metra, kazali su su iz Instituta.

Oni su se zahvalili ribarima iz luke Kjođa u Italiji i Herceg Novog koji su omogućili da se morski pas prvo označi, a zatim i prijavili ponovni ulov iste ove jedinke, navode Vijesti.me.

Zahvaljujući ribarima koji su ulovili nekoliko primjeraka ove rijetke vrste morskog psa u akvatorijumu oko ušća Bojane, u septembru prošle godine Institut za biologiju mora iz Kotora je zvanično potvrdio postojanje pješčanog morskog psa i u ovim vodama.

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore inače da je potvrđeno prisustvo ukupno 44 vrste ajkula i raža.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Kod Herceg Novog ulovljen morski pas appeared first on Padrino Vijesti.