Ko su kupci najskupljih nekretnina? (VIDEO)

Najskuplji stan u Srpskoj ove godine koštao je 680.000 maraka i prodat je u Banjaluci. Ovaj grad godinama prednjači kada je riječ o visini cijena stanova, ali su kupcima sve zanimljiviji Јahorina i Trebinje. Ipak, stiče se utisak da su pri kupovini nekretnina, one kojima je stambeni prostor neophodan, zamijenili oni koji imaju viška novca.

Prije 25 godina  stan u Banjaluci, nerenoviran u zgradi starije gradnje, koštao je od 600 do 800 maraka po kvadratu.

Manojlo Popović kaže – toliko je koštao prvi koji je prodao. Isti stanovi danas se prodaju i do četiri puta skuplje.

– Ovakvi stanovi prije godinu, godinu i po su bli 1.200 – 1.800 KM po kvadratu. Međutim po ovim novim cijenama, traženjima, ponudama, ovi stanovi se kreću 2.000 do 2.200 KM – naveo je Popović.

Kupac koji ne gleda staru, nego novu gradnju moraće da obezbijedi mnogo više novca.

Јer u Banjaluci kvadrat novih stanova košta oko 4.000 maraka.

Ekskluzivne želje dobrostojećih kupaca cijenu mogu povećati i do 6.000 maraka. Slično je i u Trebinju gdje kvadrat u novoj gradnji ide i do 5.000 maraka.

– To su previsoke cijene za lokalno stanovništvo.

Oni jesu zainteresovani za nekretnine i usmjeravaju se ka starijoj gradnji koje trenutno nema u ponudi. I u velikom su problemu i što se tiče kredita.

Sada smo svjedoci da su kamate povećane i da više nisu fiksne – istakla je Sonja Eraković Đikov, agent za promet nekretnina.

Rekord, po visini cijena, ubjedljivo drže kvadrati na Јahorini.

Oni, kaže Srđan Čegar, služe za uživanje i za cijenu se često ni ne pita.

– Apartman od 65 metara kvadratnih cijena je 3.800 evra, ima pogled na skijalište i stazu. U blizini je šestosjed i zbog toga je takva cijena – naveo je Čegar.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, najskuplji stan u Srpskoj ove godine koštao je 680.000 maraka i prodat je u Banjaluci. Najskuplji kvadrat stambenog prostora pripada opštini Trnovo, odnosno Јahorini – čak 7.850 maraka.

Kao i kod ostale robe, odnos ponude i potražnje diktira cijena. Pojedini portali trenutno objavljuju i oko 3000 oglasa za kupovinu stana i uvijek se traži još.

– S obzirom da još uvijek je jako velika tražnja, pogotovo u velikim gradovima kao Banjaluci, mi imamo pritisak na rast cijena, prosto jer je tražnja tolika da ponuda ne može da zadovolji tražnju – naglasila je Dragana Šipragić, portal „Nađi stan“.

Procjenjuje se da se padu cijena ne treba nadati u dogledno vrijeme.

Stagnacija je jedina moguća.

Malo je domaćih kupaca, slaglasni su naši sagovornici, koji mogu da sebi priušte stan po ovakvim cijenama, čak i uz doživotni kredit.

Potražnji već godinama doprinosi novac iz dijaspore koja radije investira u kvadrate, nego u banke.

 

 

Izvor: RTRS

The post Ko su kupci najskupljih nekretnina? (VIDEO) appeared first on Padrino Vijesti.