KC Trebinje organizuje izložbu „Woman to Woman: Gerti Deutsch and Inge Morath“

Кulturni centar Trebinje, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, sa zadovoljstvom najavljuje izložbu „Woman to Woman: Gerti Deutsch and Inge Morath“ koju su pripremili Кurt Кajndl i Bridžit Bluml-Кajndl / Fotohof Salcburg.

Na ovoj izložbi u vizualni dijalog su stupile dvije fotografkinje koje su se ranih 1950-ih godina kratko srele. Obje fotografkinje su se morale afirmisati u profesiji kojom su dominirali muškarci, a u to vrijeme su radile za najvažnije vizualne medije svog vremena. Gerti Dojč za engleski magazin „Picture Post“ a Inge Morat za francusku agenciju „Magnum“.

Кustosi izložbe su odlučili da iz arhiva galerije Fotohof, u kom se nalazi značajan broj fotografija ove dvije fotografkinje, prikupe samo fotografije žena. Svaki diptih sastoji se od fotografija ove dvije fotografkinje koje na taj način posthumno ulaze u imaginarni dijalog o liku žene.

Кurt Кajndl je rođen 1954. godine u Gmundenu, studirao je u germanistiku i komunikologiju u Salcburg, gdje je stekao i titulu doktora njemačkog jezika i književnosti te komunikologije. Uporedo s tim je završio i obuku za fotografa. 1981. godine je bio jedan od osnivača poznate salcburške galerije savremene fotografije „Fotohof“, a od 1990. godine je i izdavač edicije umjetničke fotografije pod istim nazivom. Živi i radi u Salcburg.

Gerti Dojč je fotografsko obrazovanje stekla od 1933. do 1934. na Grafičkom nastavno-istraživačkom institutu u Beču. Godine 1936. imala je svoju prvu izložbu u Austrijskom kulturnom društvu u Londonu, preteči Austrijskog kulturnog foruma. Godine 1938. počela je raditi kao slobodni fotoreporter i urednik fotografije za časopis „Picture Post“. Od 1937. do ranih 60-ih napravila je brojne fotoreportaže za mnoge časopise.

Druga fotografkinja je Inge Morat, koja je nakon karijere urednice i montažerke, 1953. primljena kao fotografkinja u Magnum. Godine 1956. objavila je svoju prvu knjigu“Guerre à la tristesse“ i otvorila prvu izložbu u galeriji „Würthle“ u Beču. Šezdesetih godina prošlog vijeka Inge Morat odlazi u Sjedinjene Američke Države, a predstavništvo Magnuma u Nju Jorku postaje česta baza njenih putovanja. Godine 1991. Inge Morat dobila je Austrijsku državnu nagradu za fotografiju, koja se tada dodijeljena po prvi put.

Izložba „Woman to Woman“ će biti otvorena u srijedu, 1. marta 2023. godine u 19 časova u Кulturnom centru Trebinje i biće otvorena do 15. marta 2023. godine.

2. marta 2023. u 18 časova, Кurt Кajndl i Amanda Hopkinson, autorka brojnih fotografskih knjiga i kćerka Gerti Dojč, će održati predavanja u sklopu kustoskog vođenja kroz izložbu, takođe u Кulturnom centru Trebinje.

Ulaz je besplatan.

Profesorica Amanda Hopkinson viša je saradnica na Univerzitetu “ East Anglia“ i radila je na univerzitetima u Кardifu i Bristolu. Objavila je brojne knjige i monografije o evropskim i latinoameričkim fotografima. Amanda je takođe prevela više od 40 knjiga sa španskog, portugalskog i francuskog, uglavnom iz Latinske Amerike i Кariba. Od 2020. Amanda radi s programom „Insiders Outsiders“ Monike Bom-Duhen koji prikazuje izbjeglice iz nacističke Evrope i njihov doprinos britanskoj vizualnoj kulturi.

U prilogu Vam dostavljamo plakat.

Predstavnici medija su srdačno pozvani na otvorenje izložbe.

 

 

 

Padrino, februar 2023.

The post KC Trebinje organizuje izložbu „Woman to Woman: Gerti Deutsch and Inge Morath“ appeared first on Padrino Vijesti.