Kazne do 5.000 KM: Počinje primjena zakona o zabrani pušenja

Od ovog datuma pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima

Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH počinje od 20. maja ove godine.

Uprkos burnim negodovanjima vlasnika ugostiteljskih objekata u Federaciji, ali i uživalaca duhana, od tog datuma pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Parlament Federacije BiH prošle godine usvojio je ovaj Zakon, koji ima prilično striktne odredbe. Tako su provođenje zabrane pušenja obavezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

Za osobe koje ne budu poštovale zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostoriju.

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama sa duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

“Pušenje je dopušteno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju”, navodi se u Zakonu.

Pušenje će biti dozvoljeno i na aerodromima, i to u posebnim prostorijama za pušenje. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, a u ovim prostorijama zabranjeno je služiti hranu.

Zakon propisuje da će pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana biti kažnjeno sa do 5.000 KM, a fizička lica koja se ogluše na odredbe Zakona i odluče pušiti u zatvorenom prostoru bit će kažnjavana sa 100 maraka. Ipak, predviđen je i određeni period prilagodbe za vlasnike ugostiteljskih objekata, tako da u prvih nekoliko mjeseci nakon zvaničnog početka primjene Zakona neće biti izricane novčane kazne.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine, u Bosni i Hercegovini oko milion stanovnika koristilo je duhanske proizvode. Čak 44,1 posto odraslog stanovništva čine pušači, od čega su 56,3 posto muškarci i 31,6 posto žene.

Stope pušenja su se smanjile diljem svijeta zbog povećane edukacije o učincima duhana i kampanja protiv pušenja te zbog zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima. I zemlje u regiji imaju veliki broj stanovnika koji svakodnevno konzumiraju duhan. Veliki broj tih zemalja već je uveo različite zabrane kada su u pitanju konzumenti cigareta i duhanskih prerađevina kroz razne zakone i pravilnike.

 

Izvor: Una

The post Kazne do 5.000 KM: Počinje primjena zakona o zabrani pušenja appeared first on Padrino Vijesti.