Kardiolozi upozoravaju koje namirnice nikad ne jedu

Ako želite da pazite na zdravlje srca morate da saznate koju hranu vrhunski kardiolozi izbjegavaju u 99 odsto slučajeva.

Iako vas nijedna od ovih namirnica neće ubiti ako se pojede s vremena na vrijeme, kardiolozi kažu da su to namirnice koje nikada, ili vrlo rijetko, jedu.

Jetra

„Jetra životinja je crveno meso s izuzetno visokim sadržajem masti. Uglavnom, izbjegavam crveno meso jer ima mnogo zasićenih masti i transmasti, a osim što su loše za srce, zasićene masti mogu da izazovu osteoporozu. Jetre su posebno loše jer su organ koji filtrira toksine, tako da svi toksini obično samo stoje tamo“, kazao je.

Kobasice

Elizabet Klodas, kardiolog iz Mineapolisa, rekla je da izbegava kobasice za doručak po svaku cijenu.

„One su bogate natrijumom (podstiču viši krvni pritisak) i bogat izvor zasićenih masti, koje podižu očitavanje holesterola. Budući da imamo samo toliko mjesta u našim želucima, hrana poput kobasica za doručak može da zamijeni druge namirnice koje bi mogle bolje da utiču na zdravlje“, dodala je.

Klodas je napomenula da je svo prerađeno meso, uključujući kobasice, šunku i slaninu, klasifikovano kao kancerogeno od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Ni slanina ni kobasica u sendviču za doručak nisu dobra ideja, pogotovo ujutru kada vam je želudac prazan.

Margarin

Ako i dalje jedete lažni puter, vrijeme je da prestanete, jer je margarin jednostavno loš za vas.

„Margarin se u teoriji čini sjajnom idejom, ali se ispostavilo da je loš kao puter“, rekao je dr Harmoni Rejnold, kardiolog u NYU Langone Health.

Krofne

Mnoge krofne pržene su u uljima koje sadrže transmasti, što ih čini teškim za srce, kaže dr Džejn Morgan, kardiolog iz Atlante.

„Transmasti podižu nivo holesterola i šećera u krvi, doprinoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru“, rekao je Morgan.

Transmasti su često „prikrivene“ na etiketama kao delomično hidrogenisana ulja, stoga pročitajte svoje etikete i izbegavajte ih.

Šunka

Možda ste zadnji put jeli šunku dok ste bili u školi, ili je možda još uvijek dio vaše ishrane. U svakom slučaju, vjerovatno je najbolje to preskočiti, smatra dr Džejms Udelson, šef kardiologije u medicinskom centru Tufts.

„Važno je napomenuti da je ključ zdravlja srca u ishrani slediti preporučenu ishranu u mediteranskom stilu od strane Američkog udruženja za srce, koja je bogata povrćem, cijelim žitaricama, ribom i nekim posnim mesom, orašastim plodovima i mahunarkama“.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Kardiolozi upozoravaju koje namirnice nikad ne jedu appeared first on Padrino Vijesti.