Kako nas varaju? Gotovo polovina internet prodavaca koristi ove tehnike

Gotovo 40 odsto internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike da bi naveli potrošače na odluke koje nisu u njihovom najboljem interesu, pokazalo je istraživanje Komisije i nacionalnih tijela za zaštitu potrošača iz 23 zemlje članice, te Norveške i Islanda.

Istraživanje je pokazalo da se ove internetske trgovine oslanja na razne manipulacije kako bi prevarilo potrošače ili iskoristilo njihove slabe tačke.

– Taj je pristup u suprotnosti sa zaštitom potrošača i nije korektan – izjavio je povjerenik za pravosuđe Didije Rajnders.

Rajnders dodaje da države članice imaju pouzdane alate kojima se takvi problemi mogu rješavati te ih poziva da nacionalna tijela iskoriste svoja ovlaštenja i preduzmu radnje protiv takve prakse.

Istraživanje je obuhvatilo 399 internetskih trgovina u kojima se nude raznoliki proizvodi, od tekstila do elektronike. Posebna je pažnja posvećena takozvanim “obmanjujućim formularima”.

Riječ je o tri vrste manipulativnih tehnika kojima se potrošače navodi na donošenje odluka koje možda nisu u njihovu najboljem interesu. To su: lažna odbrojavanja, koja impliciraju da postoji rok za kupovinu nekih proizvoda. Ta je praksa zabilježena kod 42 internetske trgovine.

Druga manipulativna tehnika, utvrđena u 54 internetske trgovine, sastoji se u usmjeravanju potrošače prema nekim odlukama – od pretplata do skupljih proizvoda ili skuplje dostave – pri čemu se služe tehnikama kao što su vizuelni dizajn i izbor fraza.

I treća manipulativna tehnika, zabilježena u 70 internetskih trgovina, jest potpuno ili djelimično skrivanje važnih informacija poput troškova dostave, sastava proizvoda i postojanja jeftinijeg izbora.

U 23 trgovine inFormacije su skrivene kako bi se navelo potrošače da pristanu na pretplatu, prenose agencije.

Istraživanje je obuhvatilo i 102 aplikacije pregledanih internetskih trgovina. U 27 aplikacija pronađen je barem jedan obmanjujući obrazac.

Komisija navodi da će nacionalna tijela država članica kontaktirati trgovce kod kojih su otkrivene manipulativne prakse i zatražiti od njih da uklone probleme na svojim internetskim stranicama, a prema potrebi preduzeće dodatne mjere u skladu s nacionalnim postupcima.

 

 

Izvor: Srna

The post Kako nas varaju? Gotovo polovina internet prodavaca koristi ove tehnike appeared first on Padrino Vijesti.