Kako će se investirati u Srpskoj u naredne dvije godine

Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog programa javnih investicija Srpske za period 2023-2025. godina, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva navode da je u ovom evidencionom dokumentu sadržan pregled kapitalnih projekata u toku, te projekata za koje su obezbijeđeni ili izvjesni izvori finansiranja i pregled prioritetnih projekata koji još nemaju obezbijeđene izvore finansiranja.

„U navedenom trogodišnjem periodu ugovorene su investicije u iznosu od 1,8 milijarde, dok je za iskazane prioritetne potrebe, do sedam projekata po instituciji, iskazana potreba za dodatne investicije u iznosu od 2,3 milijarde (projekti bez obezbjeđenih izvora finansiranja)“, stoji u saopštenju.

Analiza sektorske strukture investicija u implementaciji u periodu 2023-2025. godina pokazuje da se najveće investicije realizuju u sektorima energetike, saobraćaja, zdravstva i  poljoprivrede (90,82 odsto ukupnih investicija).

Kako kažu iz Ministarstva, najveća ulaganja u periodu 2023.-2025. godina planirana su u projekte iz oblasti energije.

„Ukupna vrijednost ovih projekata, od kojih su pojedini započeti u ranijem periodu, iznose 1,7 milijardu KM, a u narednom trogodišnjem periodu u njih je planirano investirati 863 miliona KM“, kažu u saopštenju.

Najveća ulaganja u ovoj oblasti u periodu 2023‐2025. godina su planirana za projekat Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela u okviru hidroenergetskog sistema Gornja Drina u iznosu 450 miliona KM. Ovaj projekat ukupno je vrijedan 568 miliona KM.

„Za projekat Izgradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici, čija je ukupna vrijednost 287,5 miliona KM, u narednom trogodišnjem periodu planirana su ulaganja 177 miliona KM. U naredne tri godine ulagaće se i u započeti projekat Izgradnja hidroelektrane Dabar čija ukupna vrijednost iznosi 661 milion KM, a u koji će u periodu 2023.-2025. godina biti uloženo 111,3 miliona KM“, navode iz Ministarstva.

U saopštenju napominju da će Vlada Srpske do 2025. nastaviti ulaganja u zdravstvo, gdje je ukupna vrijednost projekata obuhvaćena Programom javnih investicija 604 miliona KM. U narednom trogodišnjem periodu planirana su ulaganja 257,5 miliona KM.

„Finansijski najzahtjevniji projekat u ovoj oblasti je projekat Obaveze po aranžmanu za izgradnju nove bolnice Doboj koji je ukupno vrijedan 103,6 miliona, a u koji će u naredne tri godine iz Budžeta biti uloženo 31 milion KM. Najveći iznos ulaganja u periodu 2023‐2025. je po projektu Izgradnja i opremanje novog objekta JZU Bolnica Trebinje u iznosu od 96,3 miliona KM. Ukupna vrijednost projekta je 128,5 miliona KM“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

U saopštenju stoji da se nastavlja i finansiranje za rekonstrukciju, dogradnju i opremanje tehničko-ekonomskog bloka UKC Srpske ukupne vrijednosti 34,2 miliona KM, a planirano je i ulaganje u Izgradu i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelih od malignih bolesti JZU UKC Srpske, u koji će u naredne tri godine biti finansirano 40,2 miliona KM.

„Ukupna vrijednost ulaganja u projekte iz oblasti transporta od 2023.-2025. godine iznosi 744 miliona KM, a najvrijedniji su projekti Projektovanje i izgradnju auto-puta Bijeljina ‐ Rača, Izgradnja mreže auto-puteva, dio koridora Pet ce, dionica od petlje Rudanka do Karuša“, stoji u saopštenju.

U naredne tri godine planirana su i ulaganja u projekte iz oblasti poljoprivrede.

„Finansijski najzahtjevniji je Projekat otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede za koji se do 2025. godine planirana uložiti 58,6 miliona KM. Nastavlja se i ulaganje po Projektu poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća koji će u naredne tri godine biti finansiran sa 9,9 miliona KM“, stoji u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva kažu da su Programom javnih investicija obuhvaćene i značajne investicije iz oblasti stambenog razvoja (stambeno zbrinjavanje, povratak u Srpsku, rješavanje problema interno raseljenih lica, zatvaranje kolektivnih centara, vodosnabdijevanje i kanalizacija).

„Ukupna vrijednost projekata u okviru odjeljka stambeni i zajednički poslovi iznosi 370 miliona, od čega se u periodu 2023‐2025. godina planira uložiti 97,2 miliona KM“, navedeno je u saopštenju.

Najveća ulaganja u ovoj oblasti u periodu 2023‐2025. planirana su po projektu Vodovod i kanalizacija Republike Srpske‐druga faza – 58.674.900 KM koliko iznosi i ukupna vrijednost projekta.

„Od prioritetnih projekata bez obezbijeđenih izvora finansiranja (posmatrajući do sedam najprioritetnijih projekata ministarstava/institucija) finansijski najzahtjevniji projekti su iz oblasti saobraćaja i veza – 944,2 miliona KM ili 47,22 odsto, energetike – 651,2 miliona KM ili 32,57 odsto i zdravstva – 214,8 miliona KM ili 10,74 odsto“, kažu iz Ministarstva.

U izradu Prijedloga Programa javnih investicija 2023-2025. godina uključile su se prvi put sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

„Prijavljeno je ukupno 140 projekata u implementaciji čija ukupna vrijednost ulaganja u trogodišnjem periodu iznosi 104,9 miliona KM, te ukupno 235 projekata bez obezbijeđenih izvora finansiranja (kandidovani projekti) čija ukupna vrijednost iznosi 779,9 miliona KM“, zaključeno je u saopštenju.

 

Izvor: ATV

The post Kako će se investirati u Srpskoj u naredne dvije godine appeared first on Padrino Vijesti.