Jutarnji: Hrvatska peta najgora u EU po rastu cijena

Hrvatska je peta najgora u Evropi po rastu cijena, piše danas zagrebački Jutarnji list i ističe da je rast cijena u trgovinama bio 20 posto viši od rasta proizvođačkih cijena.

Cijene hrane i pića su u decembru prošle godine u odnosu na isti mjesec 2021. u Hrvatskoj porasle 19.7 posto, a podaci Evropske asocijacije prehrambene industrije i Eurostata pokazuju da su proizvođačke cijene rasle 16 posto.

Iako su proizvođačke cijene na nivou Unije pod uticajem rasta ulaznih inputa (troškovi energije, transporta, papira, ambalaže, radne snage i ostalih faktora) u istom mjesecu rasle 20.1 posto, rast cijena hrane i pića u trgovinama ostao je ispod tog iznosa, na 18.2 posto, a statistika pokazuje da su brojne druge evropske države rast cijena hrane i pića uspjele da održe ispod rasta proizvođačkih cijena.

Kao primjer, Jutarnji navodi Belgiju, gdje su proizvođačke cijene rasle 25.6 posto, a potrošačke 15.7 posto, Francusku koja je, uprkos rastu cijena proizvođača od 19.7 posto, rast konačnih cijena obuzdala na 13.1 posto, Njemačku u kojoj su te dve stavke otprilike na istom nivou ili Italije u kojoj su proizvođačke cijene rasle 16.7 posto, a cijene u trgovinama 13.3 posto.

Jutarnji piše da Hrvatska nije izuzetak, ali je, kažu, peta najgora u Evropskoj uniji po većem rastu potrošačkih cijena od proizvođačkih.

Kada je u pitanju energija, piše list, podaci Eurostata navode da su u decembru prošle godine proizvođačke cijena čvrstih goriva porasle osam posto u odnosu na godinu ranije, dok su cijene goriva u EU pale za pet posto.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Jutarnji: Hrvatska peta najgora u EU po rastu cijena appeared first on Padrino Vijesti.