Jesu li službena vozila u BiH postala privatna

Zamislite da imate službeno vozilo i mogućnost neograničenog korištenja, pa osim u poslovne svrhe, koristite ga za odlazak na izlet, na more, u posjetu rodbini, na svadbu ili neku drugu proslavu, a da pri tome ne morate plaćati troškove goriva ili servisa. Dakle, vi vozite, a neko drugi plaća, u ovom slučaju država, odnosno bh. građani. Ovaj problem najviše je zabrinuo poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudina Mehmedovića, koji je o ovom pitanju održao i konferenciju za medije.

Mogućnost da koriste službena vozila 24 sata u raznorazne svrhe imaju bh. funkcioneri, njihovi zamjenici i pomoćnici, šefovi kabineta, sekretari ministarstva. To im omogućava Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine.

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH

„U članu 6 stav 6 Pravilnika propisano je slijedeće, korištenje službenog vozila kontinuirano tokom 24 sata dnevno odobrava rukovodilac institucije posebnim aktom. Znači rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve saglasnosti ikontrole organa koji ga je imenovao, a ostalima bez ikakvog kriterija.“

Umjesto službenih vozila, njih čak 149 koliko ih je na raspolaganju bh. funkcionerima, zatekli smo prazan parking jedne od državnih institucija. Desetine miliona maraka budžetskog novca odvezlo se za sada u nepoznatom smjeru. Zastupnik Šemsudin Mehmedović kaže da Parlamentarna skupština BiH ne provodi parlamentarni nadzor, a ni Ured za reviziju institucija BiH nikada nije problematizirao korištenje službenih vozila 24 sata dnevno.

Ima i pozitivnih primjera, o čemu svjedoče podaci o 15 državnih institucija.

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH

„Izdvajam primjer Centralne banke BiH jedne od najvažnijih institucija u državi. Banka zapošljava 347 osoba i nijedno imenovano lice, niti guverner, niti viceguverneri ili direktori glavnih jedinica ili filijala nemaju na raspolaganju službeno vozilo 24 sata dnevno, slično je i u Ustavnom sudu i Sudu BiH.“

Ništa pozitivno u cijeloj priči ne vide anketirani građani…

Koliko je apsurdna situacija u kojoj živimo pokazuje i to da su ionako visoke plate državnih funkcionera odnedavno još i veće, odlukom Vijeća ministara BiH o povećanju osnovice. Iako su parlamentarci Trojke najavili da će se odreći primanja, prema pisanjima medija povećanja od 1.000 maraka, odreklo se tek njih četvoro. Mehmedović je zatražio od Vijeća ministara da utvrdi kriterije o korištenju službenih vozila, a da novac namijenjen za tu stavku bude preusmjeren u druge opravdane svrhe.

 

 

Izvor: BHRT

The post Jesu li službena vozila u BiH postala privatna appeared first on Padrino Vijesti.