Istraživanja su pokazala: Zašto ne treba sjedati prekrštenih nogu

Mnogi od nas često sjede prekrštenih nogu. Međutim, ta navika nije dobra za naše zdravlje. Stručnjaci za anatomiju upozoravaju da bi to moglo biti opasno.

Naime, istraživanja su otkrila da bi ovakav način sjedanja mogao povećati neusklađenost kukova, zbog čega je jedan viši od drugog. Takođe, sjedenje prekrštenih nogu usporava protok krvi u donjim dijelovima tijela te to može za posljedicu dovesti do pojave krvnih ugrušaka.

Stručnjaci ističu da sjedenje prekrštenih nogu može uzrokovati povećanje krvnog pritiska zbog nakupljanja krvi u venama, zbog čega može doći do oštećenja krvnih žila.

Takođe, ako često sjedimo prekrštenih noga, veća je vjerovatnoća da ćemo imati dugoročne promjene mišića u rasporedu kostiju u čašici, prenosi Klix.

Neusklađenost kičme i ramena još su jedan razlog zbog kojeg ne biste trebali sjediti prekrštenih noga. Naime, položaj glave potencijalno može postati neusklađen zbog promjena u kostima vrata jer kičma kompenzuje kako bi zadržala naše težište iznad čašice. Međutim, to nije sve. Sjedenje prekrštenih nogu može uticati i na vrat jer je jedna strana slabija od druge. Ta neravnoteža može se vidjeti u mišićima čašice i donjeg dijela leđa kao rezultat lošeg držanja, stresa i napora uzrokovanih sjedenjem prekrštenih nogu.

 

Izvor: Srpska Info

The post Istraživanja su pokazala: Zašto ne treba sjedati prekrštenih nogu appeared first on Padrino Vijesti.