Inflacija brža od zakona: Zanatlije traže viši prag za ulazak u PDV sistem

Ako želite da mali preduzetnici opstanu, što prije treba podići prag za ulazak u PDV sistem sa 50.000 KM na 100.000 KM.

Poručuju ovo zanatlije u Srpskoj, koji zbog sveprisutne inflacije, rasta cijena usluga i plata, brzo dostižu godišnji promet od 50.000 KM, koji je uslov za registraciju u sistem poreza na dodatu vrijednost u BiH.

Ta granica se nije mijenjala 17 godina, od prvobitnog usvajanja, iako ekonomske prilike jesu, te iako su mali preduzetnici to više puta do sada tražili.

Koliko već dugo čekaju na usvajanje novog Zakona o PDV, ni od njega neće biti mnogo vajde jer nacrt predviđa da se taj prag poveća na 75.000 KM.

– Ne znam zašto Savjet ministara stalno skida zakon sa dnevnog reda, zašto se to više ne završi. Mi smo davno mislili da će to biti riješeno, da će se granica za ulazak u sistem PDV-a podići na 75.000 KM, ali ni to više ništa ne znači jer je sve pojela inflacija – kaže za Srpskainfo predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, Jovica Bratić.

On napominje da je situacija neodrživa za male preduzetnike, te da mnogi strahuju od zatvaranja. Ulaskom u sistem PDV-a cijenu usluga bi morali podići za još 17 odsto.

– U ovom trenutku bilo bi realno da se granica podigne na 110.000 KM; to bi bilo kao prije deset godina 50.000 KM. Ali, mi bismo bili zadovoljni kada bi se povećalo i na 100.000 KM, samo da se nešto dešava – ističe on.

I iz ZPK regije Banjaluka poručuju da je ovo gorući problem, te da očekuju od nadležnih institucija da reaguju i podignu prag za gubitak statusa malog preduzetnika na 100.000 KM.

– U narednih nekoliko mjeseci broj privrednih subjekata koji će ući u PDV sistem će biti ogroman, a to bi posljedično izazvalo situaciju da se mnoge firme iz naše oblasti zatvore i da moramo znatno da povećavamo cijene naših usluga i rada – rekla je za Srnu Žana Arsić, predsjednica ZPK regije Banjaluka, koja okuplja oko 11.000 samostalnih preduzetnika.

Međutim, iz kancelarije predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Zorana Tegeltije, kratko poručuju da nisu dobili zvaničnu inicijativu, niti upit malih preduzetnika u vezi sa podizanjem praga na 100.000 KM za ulazak u sistem PDV-a.

– Što se tiče novog zakona o PDV-u, okončane su javne konsultacije i trenutno se radi na određenim usklađivanjima mišljenja Direkcije za evropske integracije i Ministarstva pravde BiH, nakon toga bi Nacrt zakona o PDV-u trebao biti dostavljen Upravnom odboru UIO na izjašnjavanje, a potom u dalju proceduru u Savjet ministara BiH, te u Parlamentarnu skupštinu BiH – odgovaraju za Srpskainfo.

UO UIO čine, inače, tri ministra finansija i tri člana iz reda eksperata.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Inflacija brža od zakona: Zanatlije traže viši prag za ulazak u PDV sistem appeared first on Padrino Vijesti.