Imunizacija najbolja mjera u prevenciji zaraznih bolesti

Imunizacija predstavlja najbolju, najefikasniju i ekonomski najisplativiju primarnu preventivnu zaštitu stanovništva koja spašava živote i smanjuje obolijevanje od zaraznih bolesti, izjavila je Јanja Bojanić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske povodom završetka kampanje obilježavanja sedmice imunizacije koja se provodi od 23. do 29. aprila.

Bojanićeva je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasila da Institut za javno zdravstvo iz godine u godinu u ponudi ima sve veći broj vakcina protiv zaraznih, ali i nezaraznih bolesti.

– Vakcinacija je jedina mjera kojom smo iskorijenili neke bolesti kao što su velike boginje, a neke koje su teške i sa velikim posljedicama smo eliminisali. Prema našem kalendaru, u sklopu Zakona o zaštiti stanovništva, mi imamo obaveznu vakcinaciju protiv 10 bolesti – rekla je Bojanićeva.

Ona je dodala da je do sada najmlađa vakcina bila protiv hepatitisa B kojom se stanovništvo vakciniše od 2002. godine, ali da je od ove godine uvedena novu vakcina protiv nezarazne bolesti HPV virusa koji izazziva kod žena rak grlića meterice.

– S obzirom da sada imamo vakcinu i rani skrining, zaista je nedopustivo da svake godine imamo oko 200 novooboljelih žena u dobi od 30 do 39 godina, od kojih njih 50 godišnje umre. Zbog toga treba krenuti u vakcinaciju kako bismo to spriječili. Imamo sve predispozicije da kao mnoge zemlje u okruženju smanjimo broj oboljelih – istakla je Bojanićeva.

Ona je napomenula da je vakcinacija djece od 11 do 14 godina besplatna i pozvala sve roditelje koji imaju dileme oko vakcinisanja svoje djece da se obrate Institutu za javno zdravlje.

– Za ovih mjesec i po dana, koliko traje vakcinacija protiv HPV virusa, vakcinu je primilo preko 500 djece, što je dobar početak i moramo kontinuirano raditi kampanju kako sa roditeljima, tako i putem medija. Nephodno je i da se vakcinišu dječaci jer se virus prenosi preko kože i sluzokože – naglasila je.

Bojanić je istakla da je prednost kod vakcinacije mlađih osoba jer je kod njih jači je imunogeni odgovor i dodala da se vakcinacija djece ove dobi se provodi u domovima zdravlja u okviru ambulanti za pedijatriju.

Za sve starije od te dobi, koji sami snose troškove vakcinacije, vakcinacija se obavlja u Institutu i regionalnim centrima.

 

Izvor: RTRS

The post Imunizacija najbolja mjera u prevenciji zaraznih bolesti appeared first on Padrino Vijesti.